Anglicky mluvící figuranti simulovali železniční neštěstí

Maskování zranění pro cvičení Rafex 2014.
Fotogalerie: Martin Višňa
středa 28. května 2014, 17:10 - Text: Martin Višňa, Pavel Konečný

Povodněmi podemletá trať byla fiktivní příčinou železničního neštěstí při dnešním cvičení s názvem Rafex 2014. Důsledkem byla srážka osobního vlaku se stojícím vlakem s cisternami kyseliny sírové u Přerova. Raněnými byli hlavně medici z olomoucké lékařské fakulty.

Postiženo bylo 90 lidí. „Některé osoby byly zraněny a některé kontaminovány kyselinou sírovou. Záchranáři lidi vyprošťovali a zraněné třídili, zajišťovali jejich dekontaminaci a předávali je k ošetření do olomoucké nemocnice,“ popsala cvičení Vladimíra Hacsiková z Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Moukou a medem ranění medici

Náročné směny si během cvičení užila také maskérka Marta Galoczová s kolegyněmi. Na pitevně ústavu normální anatomie „vyráběla“ desítkám figurantů nejrůznější poranění, od oděrek a podlitin po zlomeniny, drtivá poranění či amputace končetin.

„Za léta, co to dělám, jsem už schopná věrně imitovat jakékoliv zranění, v podstatě na základě fotky. Hmotu, kterou na modelování používám, si vyrábím sama. Je v tom hladká mouka, sůl, voda, kyselina citronová a olej, to se smíchá a odpálí na suché pánvi, jako když připravujete větrníky. Krev je z potravinářského barviva, k němu se přidávají různé ingredience, třeba arabská guma nebo med, pak také používáme divadelní líčidla na bázi vody,“ nechala maskérka nahlédnout do své výbavy.

Mezi figuranty, kteří maskováním prošli, byla i studentka druhého ročníku všeobecného lékařství Pavla Matoušková. Schytala „pouze“ tržné ranky v obličeji, na trupu a na končetinách a panickou ataku. „Ale vůbec nevím, co se mi stalo. Vím jen, že má jít o nějaké cvičení, simulaci hromadného neštěstí, ale nic víc. Ani nevíme, jestli to přežijeme,“ uvedla medička před odjezdem do akce.

Už fáze maskování ji ale zaujala. „Chtěla bych se to naučit. Ale plán stát se lékařkou neměním, z pravé krve hrůzu nemám,“ dodala s úsměvem.

Simulace vážnosti zranění

Zraněné přepravovali z Přerova do Olomouce autobusy. „V reálných podmínkách by samozřejmě zraněné přepravovala zdravotnická záchranná služba letecky a sanitkami přímo na urgentní příjem. My se v rámci cvičení ale nesoustředíme na rychlost přepravy zraněných k nám. Zaměřujeme se na naši vlastní schopnost přijmout velký počet raněných osob. Chceme si vyzkoušet, jak dokážeme raněné správně roztřídit a ošetřit podle vážnosti zranění. Budou tu lidé s nejtěžšími poraněními až po lehce raněné, včetně osob s narušenou psychikou, budeme pracovat pod velkým tlakem,“ popsal Petr Hubáček, primář Oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Olomouc.

Záchranářské složky se podle Hacsikové při cvičení zaměřily na aktivaci „traumatýmu“ při nasazení na mezinárodní záchrannou operaci mimo území Evropské unie. Hasiči procvičovali vyhledávání a záchranu osob při železniční nehodě, třídění raněných metodou, dekontaminaci velkého počtu osob a poskytování posttraumatické intervenční péče. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.