Andílci z lékařské fakulty vyhráli Rallye Rejvíz. Medaile brali i další záchranáři

Andílci ve složení: Veronika Jančíková, Jana Šašinková a Ivana Janíčková (zleva).
Foto: Jan Babinec
pondělí 27. května 2013, 15:47 - Text: Pavel Konečný

Medičky z lékařské fakulty zvítězily o víkendu na mezinárodní soutěži posádek zdravotnických záchranných služeb Rallye Rejvíz.

Veronika Jančíková, Jana Šašinková a Ivana Janíčková obsadily první místo v kategorii mediků. Kromě nich startovali v závodě v dalších sedmi posádkách i medici z Plzně, Prahy, Hradce Králové, Brna a Bratislavy. Studentky jezdí na obdobné soutěže pravidelně.

„Na konci prvního ročníku studia jsme navštívily Maraton přednemocniční neodkladné péče v Biskupicích. Tehdy jsme se umístily na pátém místě. Byly jsme úplně nejmladší a plně ženský tým, asi z osmadvaceti, tak nám pořadatelé začali říkat Andílci. Vymyslel to doktor Daniel Kvapil,“ vysvětlila Jančíková, která by se urgentní medicíně chtěla věnovat trvale.

Olomoučtí byli i bronzoví

Na Rallye Rejvíz startovali Andílci podruhé. „Letos jsme se připravovaly minimálně, jen základní postupy a dávky léků. Loni to bylo naopak, připravovaly jsme se pečlivě a byly jsme poslední,“ uvedla Jančíková. Podle ní se moc nachystat nedá, protože soutěžní situace jsou pokaždé jiné. „Musíte logicky spojit nejvhodnější postup pro danou chvíli,“ dodala.

Na zavedení urgentní medicíny do výuky na olomoucké lékařské fakultě se podílel i předseda představenstva soutěže Jiří Staňa. „Jsem rád, že se jim daří. Byli prostě výjimečně dobří,“ řekl na adresu Andílků Staňa. Olomoučtí medici ale obsadili i třetí místo s týmem, v němž byli Helena Bohuslavová, Iva Macová a Václav Staněk.

Jančíková soutěž vnímá spíše jako přínos do budoucí praxe než jako soupeření. Podobných soutěží se pravidelně účastní asi dvacítka olomouckých mediků, jiná olomoucká posádka vyhrála stejnou kategorii Rallye Rejvíz i loni. Kategorie mediků je v soutěži zařazena od roku 2010.

Amazonky druhé

Záchranářská Rallye Rejvíz se letos konala posedmnácté. V různých kategoriích na ní startovalo 132 posádek. Z olomouckých záchranářů skončil v mezinárodní soutěži ještě na druhém místě tým Amazonek s lékařkami z Centra pro výuku urgentní medicíny Adélou Michalcovou, Denisou Osinovou a Martinou Polanskou. A na bronzovou příčku dosáhl tým lékařů s Jarmilou Psotovou ze Žiliny, přerovským traumatologem Janem Babincem a olomouckým kardiologem Janem Přečkem.

„Je to pro mě od studentských dob spíše hobby, ale zkušenosti z neodkladné péče užiji i v klinické medicíně,“ poznamenal Přeček. Soutěžil v Rallye Rejvíz počtvrté a na třetí příčku, svou dosud nejvyšší metu, dosáhl podruhé. I on patří do týmu vyučujících Centra pro výuku urgentní medicíny.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.