Alzheimer si nevybírá a trápí i příbuzné

Na příkladech slavných osobností Claudia Gannová ukázala, že Alzheimerova choroba může postihnout každého.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 18. dubna 2013, 08:26 - Text: Martin Višňa

Jako zloděje paměti a schopností nazvala Alzheimerovu chorobu medička Claudia Gannová. Ve včerejším MediCafé se s padesátkou posluchačů podělila o své osobní zkušenosti s tímto onemocněním, jímž trpěl její otec a které ovlivnilo chod celé rodiny.

„Tatínek miloval život, miloval společnost, byl velice aktivní, otevřený, přátelský. S nemocí ho ale rodina nebo koníčky přestaly zajímat, nekomunikoval, byl často i agresivní, i když předtím na nikoho nikdy nevztáhl ruku,“ vyprávěla o změnách v povaze a chování svého nemocného otce Claudia.

Postupně začal ztrácet věci, trpěl poruchami paměti nebo dlouhou spavostí, změnilo se také třeba jeho písmo. „Každé ráno jsme pak začínali cvičením písma, kreslením předmětů nebo otázkami, jak se jmenuje, kolik mu je let nebo kolik má dětí. Pro mě coby dvanáctiletou bylo šokující, že mě nepoznal. Nemluvě o tom, jak zatěžovalo mamku, když ji považoval za svoji sestru,“ uvedla Gannová.

Podotkla přitom, že péče o nemocného Alzheimerem, tedy neurodegenerativním onemocněním mozku, není obyčejná směna v zaměstnání, ale neustálá intenzivní služba, při které je důležitá trpělivost a pochopení pro jiné vnímání světa postiženými. Jakékoliv změny a nové zážitky jim neprospívají, naopak je třeba dodržovat stereotypy a komunikovat v krátkých a jasných sděleních.

„Stereotypy a opakování nemocné zvlášť v pokročilém stádiu choroby uklidňují, zmírňují agresivitu,“ vysvětlila medička, která během přednášky vyjádřila velký respekt všem pečovatelům o nemocné Alzheimerem.

„Taťku jsme dali do ústavu až na poslední dva dny, kdy už to opravdu nešlo. Mamka se dodnes léčí z následků, trpí například poruchami spánku, když musela tátu v noci přebalovat nebo podívat se, jestli někam neutekl. Nelze odsuzovat rodinné příslušníky, kteří nemocného dají někam do ústavu, trpí také,“ upozornila Gannová.

V závěru své přednášky v Café 87 pak ještě na příkladech slavných osobností, jako Petera Falka nebo Terryho Pratchetta, ukázala, že Alzheimer si nevybírá a může postihnout i toho, kdo celý život pracuje mozkem a cvičí ho.

O chorobě z odborného hlediska promluvila také absolventka olomoucké medicíny, neuroložka Šárka Michalská. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.