98letá mecenáška obdarovala budoucí zubařku

Anna Pozorčiaková. Dvacet tisíc korun za průměr 1,07.
Foto: Pavel Konečný
středa 3. října 2012, 14:11 - Text: Pavel Konečný

Stipendium dvacet tisíc korun za studijní průměr 1,07 v prvním ročníku Zubního lékařství převzala včera na zasedání akademického senátu Anna Pozorčiaková ze slovenských Vrútek. Peníze jsou darem mecenášky Josefiny Napravilové, která v lednu 2014 oslaví stovku.

Pozorčiaková přiznala, že nejtěžší pro ni byla anatomie. „První rok byl náročný, protože jsme nevěděli, co čekat. Ale nakonec se nám to díky pedagogům a pozitivnímu přístupu podařilo. Pro mě samotnou je ukončení prvního ročníku velkým vítězstvím a toto stipendium je pro mě motivace do dalšího studia,“ řekla Anna.

Peníze se tak neminou účinkem. „Chtěla bych touto sumou do studentů trochu drcnout, aby se začali učit, aby měli ctižádost být dobrými lékaři, protože být lékařem je jedna z nejdůležitějších profesí vůbec,“ tvrdí mecenáška Josefina Napravilová.

„Kolik je to v eurech? Nevím, jak to může vycházet, asi sedm set euro,“ přepočítávala narychlo Anna. Josefina Napravilová věnovala lékařské fakultě 700 tisíc korun. Peníze každoročně dostávají studenti s nejlepším prospěchem.

V životě mecenášky hrály důležitou roli děti, studenti a láska k vlasti a demokracii. Za Pražského povstání ošetřovala raněné, v dalších květnových dnech pracovala ve stanici Červeného kříže. Po válce našla a vrátila domů čtyřicet českých odvlečených dětí.

Myšlenka finančně podpořit studia budoucích českých lékařů se zrodila po jejím návratu z Kanady v roce 1994. Tehdy byla nemile překvapena stavem českého zdravotnictví, a protože shodou okolností vyučovala angličtinu i studenty lékařství, rozhodla se své úspory rozdělit na tři díly mezi tři univerzity v Plzni, Hradci Králové a Olomouci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.