Rekonstrukce filozofické fakulty začala

Filozofická fakulta začala rekonstruovat své objekty.
Fotogalerie: Milada Hronová
úterý 28. ledna 2014, 12:38 - Text: Milada Hronová

Filozofická fakulta začala opravovat své objekty v Křížkovského ulici. Sedm kateder, které se loni v září a v prosinci vystěhovaly do provizorních prostor na třídě Svobody a v Kateřinské ulici, se do původních míst vrátí na konci roku.

„V lednu jsme z budov odstranili veškeré použitelné vybavení a staveniště jsme předali společnosti Eurogema cz. Za deset měsíců by rekonstrukce měla být hotová,“ uvedla tajemnice fakulty Jiřina Menšíková. Podle tajemnice bude rekonstrukce respektovat nejvyšší stupeň památkové ochrany.

Stavební a dispoziční úpravy budov s orientačními čísly 12 a 14 zahrnují čtyři tisíce čtverečných metrů plochy. Moderní infrastruktura – počítačová síť, vnitřní zařízení a technické vybavení zabezpečující kvalitní výuku se stanou důležitou součástí. Nově vznikne i Centrum doktorských studií filozofické fakulty.

Kvalitu studia a výsledků vědy a výzkumu podpoří vznik špičkových vědeckých pracovišť: specializované laboratoře psycholingvistiky a lexikostatistiky s unikátním technologickým vybavením, prvního centra pro experimentální politologii ve střední Evropě či tlumočnické laboratoře i překladatelské a jazykové učebny.

„Předpokládáme, že někdy koncem letního semestru budeme muset na dva týdny uzavřít Svatojakubský průchod do Bezručových sadů. Uzavřeme jej asi na čtrnáct dní,“ dodala Menšíková a potvrdila, že zahrady za budovami zůstanou veřejnosti otevřeny. 

V příštím roce se dočká obnovy i hlavní budova fakulty s adresou Křížkovského 10. „Chceme vytvořit takové zázemí pro výuku a výzkum, aby mohl být plně využit současný odborný potenciál fakulty, potažmo aby byl udržen současný trend doložitelně rostoucí kvality výuky a výzkumu. Od rekonstrukce Konviktu se jedná o nejrozsáhlejší investiční aktivitu filozofické fakulty,“ poznamenal proděkan Ondřej Kučera.

Rekonstrukce objektů s popisným číslem 12 a 14 je hrazena z Evropského sociálního fondu - Věda a výzkum pro inovace, objekt s popisným číslem 10 ze státního rozpočtu. V souhrnu představuje investici necelých 350 milionů korun.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.