Olomoucká katedra sedmým výzkumným centrem Rakouska

Ilustrační foto:
Martin Farkaš
středa 30. ledna 2013, 10:27 - Text: Milada Hronová

Centrum pro výzkum moravské německé literatury katedry germanistiky filozofické fakulty bylo v lednu 2013 přijato do společnosti rakouských výzkumných center. Propůjčení této viněty znamená pro katedru germanistky velkou čest.

„Je to uznání nejen vědeckých výsledků katedry germanistiky z minulých let a ocenění její mezinárodní prestiže, ale také i závazek pro nadcházející období,“ řekla Žurnálu profesorka Ingeborg Fialová z katedry germanistiky.

K současným výzkumným a popularizačním aktivitám Arbeitsstelle totiž propůjčením labelu Rakouské výzkumné centrum přibude úkol inspirovat studenty a doktorandy ke zpracování rakouských témat. Zároveň jim musíme poskytovat pomoc a podporu,“ uvedla Fialová. Katedra tohoto úkolu zhostí ve spolupráci se sesterským Kabinetem judaistky Kurta a Ursuly Schubertových.

„Chystáme se také zřídit webové stránky centra. Rádi bychom o všech chystaných aktivitách aktuálně informovali,“ doplnila Fialová.   

V zahraničí šíří Rakousko svou kulturu prostřednictvím rakouských kulturních center, rakouských knihoven, rakouských lektorátů na středních a především vysokých školách a prostřednictvím institucí, zřízených a dotovaných rakouským ministerstvem zahraničí.

Akcent spíše vědecký a výzkumný pak mají rakouská centra, zřízená a dotovaná rakouským ministerstvem pro vědu a výzkum. Takových bylo po světě doposud šest. To olomoucké přibylo k univerzitám v Minnesotě a New Orleansu ve Spojených státech, k univerzitě v Albertě v Kanadě, k Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a k evropským univerzitám v Leidenu a v Budapešti. Všechna takto zřízená centra mají jedno společné: dlouholetou vědeckou prací se zasloužily o zpracování rakouských témat a popularizačními aktivitami dlouhodobě šíří dobré jméno rakouské kultury a vědy.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.