Miller kandiduje na rektora

Profesor Jaroslav Miller před akademickým senátem FF UP.
Foto: Pavel Konečný
středa 24. dubna 2013, 15:02 - Text: Pavel Konečný

Přestože se volba rektora uskuteční až na podzim, vedoucí katedry historie Jaroslav Miller dnes jako první oficiálně oznámil svou kandidaturu. Akademickému senátu filozofické fakulty představil svou vizi univerzity.

Svůj sedmibodový program Miller nazval Vize 2020. „Rektoři jsou dobrými správci, univerzitu řídí, ale postrádám dlouhodobou vizi. Většinou reagujeme na podněty z ministerstva školství nebo kopírujeme Masarykovu univerzitu. Málokdy je tato univerzita v první linii, málokdy hraje roli avantgardy,“ objasnil Miller.

Středoevropská univerzita

Senátorům Miller řekl, že jeho vize se hlásí k období prvního polistopadového rektora Josefa Jařaba, protože to bylo poslední období v novodobé historii univerzity naplněné étosem vizionářství.

Podle kandidáta na rektora jde o to, zda Univerzita Palackého bude mít středoevropský nebo regionální formát. „Na naší univerzitě existuje rozpor mezi ambicí být úspěšnou, silnou, vědeckou univerzitou a některými regionálními parametry, které vykazujeme. K těm počítám i nízkou míru internacionalizace. Jen pět procent doktorandů nejsou Češi a většina jsou našimi odchovanci,“ vypočítal Miller. Expanzi považuje za cestu k překonání konkurence v prostředí, kde je málo studentů a hodně univerzit.

Zamyslel se také nad tím, jestli je univerzita jedna a silná, nebo osm malých univerzit. Rektorát podle něj funguje chaoticky. „Když chci právní radu, tak se dozvím tři právní názory,“ prohlásil Miller a navrhl také profesionalizaci prorektorských funkcí. „Každý prorektor sedí na pěti, možná osmi židlích a výsledek je tristní,“ řekl.

Nejen tuzemské financování

Za neudržitelné označil Miller pouze tuzemské zdroje financování a chce usilovat o vytvoření univerzitní grantové agentury. Rektorský kandidát ve svých vizích také nabízí koncept univerzity na celý život – od povijanu do rakve, zlepšení kontaktu s absolventy či těsnější spolupráci s městem. Univerzitu vidí i jako občansky angažovanou.

Millerovo vystoupení před senátem nepřesáhlo schválený patnáctiminutový limit. Nyní má v plánu vystoupit i před akademickými senáty jiných fakult. „Začal jsem brzy, ale přes prázdniny se nic dít nebude. A nebojím se, že by můj program případný protikandidát kopíroval. Doufám, že volba rektora bude souboj různých vizí a různých pohledů na problémy univerzity,“ uvedl Miller.

Podle předsedy Akademického senátu Univerzity Palackého Miroslava Dopity bude senát o vypsání voleb jednat na konci května. Seznam navržených kandidátů bude úplný až v druhé polovině září, volba přichází do úvahy v říjnu. Současnému rektorovi Miroslavu Mašláňovi skončí první volební období 31. ledna 2014.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.