Filozofická fakulta opravila dvě budovy, otevřou se v lednu

Proděkan pro infrastrukturu Vladimír Polách v nově zkolaudovaných prostorách filozofické fakulty.
Foto: Milada Hronová
pondělí 22. prosince 2014, 08:26 - Text: Milada Hronová

Filozofická fakulta dokončila opravu dvou budov v Křížkovského ulici za 80 milionů korun. Počátkem ledna je začnou obývat některé katedry a otevřou se i uchazečům.

„Stavebně jsme hotovi. Chybí jen nábytek a dodávka slaboproudých sítí, což bude do konce kalendářního roku. Věřím, že vše zásadní do lednového Dne otevřených dveří stihneme,“ uvedl proděkan pro infrastrukturu Vladimír Polách.

Rekonstrukce obou objektů zasáhla všechna čtyři patra včetně částečných úprav podkroví, které původně nebyly v plánu. Nyní tam jsou nové kanceláře, specializované učebny a laboratoře, vzniklo zde i Centrum doktorských studií.

V budově s adresou Křížkovského 12 vyrostla i místnost s pracovním názvem konferenční centrum. Zahrnuje několik velkých a malých sálů s možností online přenosů z konferencí. Podle Polácha dostanou tato místa i speciální vybavení pro vědu a výzkum, například automatický knižní skener, který zvládne několik stovek knih za hodinu.

„Díky propojení obou budov s parkánovými zahradami zde vzniká opravdu příjemné místo pro práci i konference. V budoucnu bychom rádi nově využili i sklepní prostory, kde by se měla nacházet studovna, knihovna a zázemí pro studenty,“ doplnil Polách.

Rekonstrukce čítala čtyři tisíce čtverečných metrů plochy a respektovala nejvyšší stupeň památkové ochrany. Zároveň je zde při označení poprvé na univerzitě aplikován i jednotný vizuální styl.

V příštím roce začne filozofická fakulta rekonstruovat i objekt s popisným číslem 10 s cílem vytvořit zázemí pro výuku a výzkum, aby mohl být plně využit současný odborný potenciál fakulty.

Rekonstrukce objektů v Křížkovského ulici 12 a 14 je hrazena z evropských strukturálních fondů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.