Vědeckotechnický park Univerzity Palackého nabízí firmám unikátní technologie 3D tisku

3D tisk nabízí širokou škálu produktů.
Fotogalerie: Archiv VTP UP
středa 2. března 2016, 07:30 - Text: Velena Mazochová

Vyrobit tvarově unikátní součástku nebo její přesnou kopii, vytvořit prototyp, náhradní díl nebo jen několik kusů výrobku – takový je jen letmý výčet z nabídky nového 3D tiskového centra, které na začátku února otevřel Vědeckotechnický park Univerzity Palackého (VTP UP). Pod názvem UPrint 3D umožňuje firmám i individuálním zájemcům využít nejkomplexnější služby svého druhu na Moravě.

Počítáme s tím, že se na nás budou obracet hlavně strojírenské podniky, které potřebují vyrobit nějakou konkrétní součástku nebo prototyp. Může nás oslovit ale i jakákoli jiná firma - například s požadavkem na vytvoření konkrétního náhradního dílu, který už na trhu není dostupný nebo by bylo složité jej shánět. Umíme jej naskenovat a vytisknout jeho přesnou kopii,“ uvedl ředitel VTP UP Jiří Herinek.

„Tisknout“ nebo také „stavět“ v parametrech 3D umožňuje princip rozložení počítačového modelu do tenkých vrstev a jejich následného sestavení pomocí různých 3D tiskových metod. „Například při tisku z plastu to funguje podobně, jako když vytlačíte zubní pastu na kartáček. U kovu jde o nanášení tenkých mikromilimetrových vrstev prášku a ´spékaných´ pomocí laseru,“ vysvětlil Jiří Herinek.

Technologie 3D tisku se využívají zejména pro výrobu prototypů a pro malosériovou produkci. Na rozdíl od postupů při odlévání, soustružení a obrábění přinášejí velkou časovou úsporu – finální výrobek lze v reálném provedení získat v řádu několika dnů či hodin. „3D tisk umožňuje navrhovat neobvyklé bionické tvary, které jsou standardními technologiemi obtížně vyrobitelné nebo je neumožňují vyrobit vůbec. Je vhodný i pro kusovou výrobu designových produktů, jako jsou například kryty na mobilní telefony nebo šperky,“ doplnil Jiří Herinek.

Komplexní služby nového pracoviště zahrnují 3D tisk z různých materiálů, vytvoření modelu produktu i předběžné ověření jeho funkčnosti a vyrobitelnosti. Součástí nabídky je také 3D digitalizace umožňující skenování součástek, povrchu a textury objektů nebo poškozených částí pro tvorbu rekonstrukce modelu. „S přístrojovým vybavením jsme se postupně seznamovali už od října minulého roku. Během prosince a ledna jsme pak od vybraných firem získali první testovací zakázky a nyní už jsme schopni nabízet standardní služby všem zájemcům,“ uvedl Jiří Herinek.

Ve srovnání s podobnými pracovišti v České republice jde podle něj o jedno z největších a nejkomplexnějších 3D tiskových center. „Ve většině z nich pracují pouze s tiskárnami pro plast. Naše vybavení umožňuje práci nejen s různými typy plastových materiálů, ale také s fotopolymery a práškovými kovy. Jako jedni z prvních disponujeme také tiskárnou, která staví modely z papíru,“ doplnil Herinek.

Vědecko-technický park je samostatnou hospodářskou jednotkou Univerzity Palackého. Pro své klienty tak může přímo využívat zázemí a know-how z oblasti vědy a výzkumu. Poskytuje také pronájem kanceláří a výrobních prostor, poradenské služby a využití přístrojů Univerzity Palackého za výhodných podmínek. K jeho aktivitám patří zároveň podpora začínajícím podnikatelům s ojedinělými nápady a zaměřením. Jako most mezi vědeckým a podnikatelským světem působí už od roku 2000.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.