V Pevnosti poznání zněly slavnostní fanfáry a děti skládaly imatrikulační slib

Imatrikulační slib včera složil i Mikuláš Svěntý z Olomouce.
Foto: Eva Hobzová
čtvrtek 25. února 2016, 14:12 - Text: Martina Vysloužilová

Desetiletý Mikuláš Svěntý z Olomouce včera netrpělivě postával v doprovodu svého dědečka před Laudonovým sálem interaktivního muzea vědy Pevnosti poznání. Nemohl se dočkat, až zazní slavnostní fanfáry a společně s dalšími 105 dětmi složí imatrikulační slib. Za přítomnosti akademických hodnostářů začal letní semestr Dětské univerzity.

„Zajímá mě vesmír a historie a doufám, že se dozvím něco nového. Pevnost poznání znám dobře, byl jsem tady už třikrát,“ řekl Mikuláš a dodal, že se v muzeu vědy chystá oslavit také svoje narozeniny. Dětskou univerzitu mu prý doporučili jeho kamarádi. Stejně jako devítileté Elišce Šťastné, kterou na slavnostní událost doprovodila její maminka. Eliška se nemohla dočkat, až dostane svůj první vysokoškolský index. „Dcerka už týden nespí, jak se těší,“ svěřila se s úsměvem Miroslava Šťastná.  „Ráda objevuji nové věci, a proto jsem tady. Přihlásila jsem se s dalšími kamarádkami. Chci být jako tatínek, který univerzitu vystudoval,“ prozradila dívka. Kromě dětí z Olomouce a blízkého okolí přijeli také účastníci z Přerova, Nového Jičína nebo Rožnova pod Radhoštěm. Během imatrikulace k dětem krátce promluvili hodnostáři, kteří je srdečně přivítali. „Za chvíli se stanete studenty Univerzity Palackého, kde se všichni oslovují paní kolegyně, pane kolego. Až tady budeme společně za tři měsíce končit, stanete se absolventy univerzity stejně jako vaši učitelé ve školách. Takže budete kolegové,“ řekl s nadsázkou proděkan pedagogické fakulty Pavel Neumeister.

Program Dětské univerzity je opět pestrý. Studenti si vyzkoušejí oblíbené chemické a fyzikální pokusy, které mohou dělat i doma v kuchyni. Zjistí, jak pracuje mikrovlnná trouba nebo jak je těžké rozmáčknout syrové vejce. A taky se dozvědí, proč je důležité umývat si ruce a co ovlivňuje naší rovnováhu. Novinkou je přednáška pedagogické fakulty nazvaná „Tohle, že je umění?“, která bude věnována současnému umění a jeho nezvyklým podobám. Doprovázet ji budou obrazové materiály a děti obdrží pracovní list s dalšími náměty k vlastní tvorbě či přemýšlení. „Tuto aktivitu jsem zvolila proto, že by mohla děti obohatit. V dnešní přetechnizované době tak často do muzeí nechodí a my jim můžeme ukázat něco nového,“ řekla hlavní koordinátorka Michaela Kratochvílová z přírodovědecké fakulty. Podle ní jsou děti rok od roku zvídavější a také odvážnější klást lektorům záludné otázky.

Dětská univerzita vznikla v roce 2007 a je určena dětem ve věku 8 až 12 let. Program je zdarma a zahrnuje deset přednášek, které zakončí 18. května promoce v amfiteátru v areálu Korunní pevnůstky. Výuka se uskuteční v interaktivním muzeu nebo na několika univerzitních fakultách.  Více o programu ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.