Univerzita třetího věku má tři stovky nových absolventů

Promoce absolventů Univerzity třetího věku v aule právnické fakulty.
Fotogalerie: Pavel Konečný
pátek 22. května 2015, 14:29 - Text: Pavel Konečný

Osvědčení o absolvování Univerzity třetího věku si dnes v aule právnické fakulty vyzvedlo více než tři sta seniorů. Slavnostní promoce ukončila jejich tříleté studium, nejstarší absolventce bude 92 let.

Univerzita třetího věku má v současné chvíli více než tisíc frekventantů. Je to jeden z nejvýraznějších zájmově orientovaných programů celoživotního vzdělávání.

„Všem, komu funguje hlava, bych to doporučila,“ prohlásila nejstarší posluchačka Daruše Burdová. Univerzitu pro seniory absolvovala dnes potřetí. „Pro mě nebylo nic těžkého. Vysoce si cením odborně připravených přednášek v letním semestru,“ dodala. Studium ukončila prací Hanácký Kosíř a Moravská brána. „Jsem přírodovědec, tak mě to nejvíc bavilo,“ vysvětlila. Skutečnou promoci po magisterském studiu zažila Daruše Burdová v roce 1949. „Počtvrté se na Univerzitu třetího věku nepřihlásím, to by ode mě bylo bláznivé,“ usmívala se, když přijímala gratulace rodiny.

Těžká, ale krásná cesta

Vedoucí oddělení dalšího vzdělávání Jiří Pospíšil potvrdil, že Univerzita třetího věku má vzdělávací i sociální charakter. „Nejede jen o vědomosti, ale i sociální zázemí a možnost komunitní spolupráce. Posluchači si najdou nové přátele,“ uvedl Pospíšil.

Při promoci absolventům poděkoval za jejich úsilí a vytrvalost, což korunovali závěrečným získáním osvědčení. „Vzdělání nikdy nebyla cesta lehká, ale vždy byla krásná,“ řekl Pospíšil.

Proděkanka pedagogické fakulty Hana Marešová později dodala, že touha získávat nové vědomosti a poznatky není závislá ani na dosaženém vzdělání, ani na věku, což je známkou mládí. Stejně jako přijmout názory druhých. „Ráda tady vidím tolik mladých lidí,“ řekla auditoriu předtím, než zazněla hymna Gaudeamus Igitur. Absolventy Marešová vyzvala, aby se stali ambasadory Univerzity třetího věku a aby své zkušenosti a vědomosti předali v rodině svým blízkým. „Buďte jim moudrými rádci,“ nabádala Marešová.

Nejžádanější téma: historie

Olomoucká Univerzita třetího věku je nejstarší svého druhu v Česku. Vznikla už v roce 1986. „, Máme i frekventanty, kteří pokračují ve studiu dvacátým rokem,“ podotkl Pospíšil.

Podle vedoucí Univerzity třetího věku Naděždy Špatenkové chtějí někteří posluchači pokračovat v tom, co dělali celý život, jiní mají pocit, že jim něco chybí a chtějí to doplnit něčím opačným. „U nás studují bývalí vedoucí kateder, máme tady i docenty. A mnozí dnešní vyučující poznávají mezi studenty své bývalé kantory,“ uvedla Šatenková.

Mezi nejfrekventovanější běhy patří ty s dějepisnou tématikou. „Senioři milují historii, například profesor Miloslav Pojsl má ve svém specializovaném běhu sto deset studentů,“ konstatovala Špatenková. V dalších cyklech jsou to archeologie, dějiny 19. a 20. století nebo české dějiny.

„Snažíme se studentům vyjít vstříc, zpravidla nás limituje jen velikost učebny. Ta musí být navíc bezbariérová, s dobrou akustikou a osvětlením a blízkým sociálním zařízením,“ popsala Špatenková.

Posluchači Univerzity třetího věku musí dosáhnout padesáti let. Výuka se koná jednou za dva týdny a studium končí předáním osvědčením o absolvování. Kromě Olomouce organizuje Univerzita Palackého Univerzitu třetího věku i v Uherském Hradišti či Valašském Meziříčí a nově se otevře pobočka ve Vyškově.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.