Univerzita lákala uchazeče na dni otevřených dveří

Zástupci přírodovědecké fakulty předávali informace uchazečům.
Fotogalerie: Martina Šaradínová, Martin Višňa
sobota 23. listopadu 2013, 15:17 - Text: Martina Šaradínová, Martin Višňa

Především na podmínky studia, přijímací zkoušky, ale třeba i uplatnitelnost absolventů v praxi se dnes nejčastěji ptali návštěvníci Dne otevřených dveří Univerzity Palackého. Zapojilo se do něj všech osm fakult, některé z nich připravily kromě informativní části i doprovodný program.

Zástupci vedení fakult podávali obecné informace během informačních bloků. Návštěvníci si ale také prohlíželi jednotlivé ústavy, katedry, laboratoře či posluchárny.

Zdravotnická praxe na dětské klinice

Na dětské klinice fakultní nemocnice si zájemci prohlíželi místnost fakulty zdravotnických věd pro praktickou výuku s řadou modelů pro simulaci různých patologických stavů. „Modely jsou docela drahé a ne všechny školy jsou jimi vybaveny. Když návštěvníci moderní vybavení vidí, je to pro ně motivace,“ řekla odborná asistentka Marinella Danosová.

Vybavení výukové místnosti se líbilo Gabriele Tilcerové ze střední zdravotnické školy. „Přišla jsem se podívat na olomouckou univerzitu, ale stejně tak uvažuji i o jiných univerzitách. Zatím sbírám informace o tom, co kde nabízejí,“ uvedla středoškolačka.

O zajímavosti studia na fakultě se příchozí snažil přesvědčit i děkan fakulty Jaroslav Vomáčka. „Mám z toho dobrý pocit. Zájem je poměrně veliký, když vezmeme v úvahu demografický pokles. Je to zřejmě i tím, že naši absolventi mají téměř stoprocentní uplatnitelnost,“ soudí Vomáčka.

Teoretické ústavy: účast obdobná jako loni

Příležitost získat potřebné informace a nasát atmosféru fakulty si nenechala ujít řada středoškoláků, kteří uvažují o studiu medicíny. Značné oblibě se těšila i návštěva pitevny či anatomického muzea. Jen během první hodiny a půl do něj zavítalo na 150 lidí. Nechyběly ani výukové filmy, ukázka první pomoci či správného čištění zubů.

„Uvažuji o medicíně v Olomouci nebo Praze. Je to tu o mnoho lepší než na Slovensku. Všechny ústavy jsou zajímavé, jsou tu velmi příjemní profesoři, je to tu super,“ řekla Dagmar Mária Kalivodová z Povážské Bystrice. Na fakultu přijela se svým bratrem, který zdejší medicínu vystudoval.

Podle vedoucí studijního oddělení Aliny Antošové se návštěvníci ptali hlavně na přijímací zkoušky. Návštěvnost byla obdobná jako loni.

Práva, nebo přírodní vědy?

Mezi studiem právnické a přírodovědecké fakulty váhá Vojtěch Šmíd z Třebíče, který pro jistotu navštívil obě budovy. „Je vidět, že přírodovědecká fakulta je evidentně modernější, ale nakonec se stejně asi budu rozhodovat podle oboru. Zatím to vypadá, že právo mě láká více,“ prozradil Šmíd.

Určitě by na přírodovědecké fakultě naopak chtěla studovat Milada Vávrová z Rokytnice v Orlických horách. „Jeto tady velmi hezké a jeden obor zajímavější než druhý. Budu mít o čem přemýšlet. Pojedu ještě na jiné školy, ale Olomouc je priorita,“ svěřila se nynější studentka lesnické školy. Prohlédla si obdobně jako další návštěvníci specializované laboratoře i geologickou sbírku.

Požadavky k pláči

Na dvě stovky potenciálních studentů zamířily na fakultu tělesné kultury do Neředína. Vedle bloků nabitých základními informacemi o studiu a životě v Olomouci si maturanti mohli prohlédnout prostory fakulty, zahrát si bocciu, paralympijský sport zdravotně postižených osob nebo si otestovat své reakční schopnosti či tělesnou zdatnost.

O obor fyzioterapie se zajímaly spolužačky z olomoucké střední zdravotnické školy Kateřina Bečicová a Anežka Tomečková. Zatímco Kateřina se usmívala, Anežka vypadala při odchodu zaraženě. „Chce se mi brečet. Kdybych znala všechny požadavky dříve, tak bych asi šla raději na gymnázium, abych toho uměla více,“ vysvětlila.

Virtuální fakulta

Prostory pedagogické fakulty se uchazečům představily pouze virtuálně v prostředí Second Life. „Pro virtuální den otevřených dveří jsme se rozhodli z toho důvodu, že ve stávajících podmínkách probíhající stavby nebylo možné zrealizovat ho v budově fakulty. Organizačně vše proběhlo bez větších problémů – systém nespadl, zvuk jel plynule, studijní referentky průběžně odpovídaly na dotazy,“ zhodnotila proděkanka Hana Marešová.

V době informačního bloku zaznamenali ve virtuální fakultě 122 vstupů. Kromě přednášky o studiu mohli zájemci také navštívit online přednášku týmu E-Bezpečí nebo se leccos dozvědět o Centru podpory studentů se specifickými potřebami.

Na právnické fakultě se příchozí mohli seznámit mimo jiné s prací Studentské právní poradny, informace o studium podávali i pracovníci cyrilometodějské teologické a na filozofické fakultě, kde některé katedry zaznamenaly nižší návštěvnost než loni.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.