Středoškoláky v Pevnosti poznání nadchl brilantní popularizátor Michael Londesborough

O chemii lásky přednášel studentům v Pevnosti poznání Michael Londesborough.
Foto: Jan Andreáš
středa 3. února 2016, 13:00 - Text: Ondřej Čížek

Dvě stě padesát studentů Gymnázia Olomouc - Hejčín a Slovanského gymnázia zaplnilo Laudonův sál interaktivního muzea vědy Pevnost poznání. Soustředěná pozornost, úsměvy a finální dlouhý potlesk patřily jedinému muži na pódiu. Britský chemik žijící řadu let v Čechách, Michael Londesborough, tady v rámci projektu British Council přednášel o chemii lásky, termodynamických zákonech a vášnivě předčítal ze Shakespearových sonetů.

Profesionální chemik i televizní moderátor, kterého do České republiky podle jeho slov zavedly láska i studium boranů, se v Pevnosti poznání znovu představil coby jeden z nejsuverénnějších popularizátorů vědy u nás. Jeho strhující projev o tom, co se v člověku děje (nejen) v momentu, kdy prožívá absolutní zamilovanost, působil jako dokonale vyvážený mix přirozené erudovanosti, velkého smyslu pro humor a hlavně mimořádného zápalu pro věc. „Přiznám se, že jsem nečekala, že to bude až tak výborné, celou dobu jsem se musela smát, ale přitom jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí,“ řekla bezprostředně po skončení jedna z gymnazistek o inspirativním výkladu, který vtipně kličkoval mezi exaktními vědeckými poznatky a pojetím vznešené romantické lásky tak, jak ji ve svých Sonetech podal William Shakespeare.

„Sál zaplnilo mládí, cítil jsem energii i hormony, bylo to neuvěřitelně osvěžující. Udělal jsem maximum, abych studentům stejně svěžím způsobem představil roli vědy v Shakespearově pojetí lásky, touhy a chtíče. Chtěl jsem jim poskytnout relevantní odpověď na otázku, proč takové emoce vůbec cítíme, jaké služby nám poskytují a skrze jaký biologický mechanismus se projevují,“ shrnul pointu svého akčního vystoupení nadšený vědec.

Londesborough, jako častý host festivalu Academia Film Olomouc, do muzea vědy Univerzity Palackého zavítal už po několikáté. „Představuji si ty skupiny vojáků, kteří v pevnosti kdysi dávno pobývali. Dokázali si vůbec představit, co se s takovou budovou může stát v budoucnosti? Že se z místa postaveného pro válečnou obranu nakonec stane centrum vědy a vzdělávání,“ přemýšlel bývalý doktorand z University of Leeds těsně předtím, než na pódium vkročil v pozici rockové hvězdy současné vědy.

Všechny fotografie z přednášky najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.