Plakát AFO51 je jako oslňující zrcadlo

Radim Měsíc vytvořil pro AFO zrcadlový plakát.
Repro: Žurnál UP
sobota 13. února 2016, 07:22 - Text: Ondřej Čížek

Pestrá programová skladba 51. ročníku Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) se ve dnech 19. až 24. dubna významně dotkne reálné možnosti kontaktu s mimozemskou civilizací, a nevynechá tak ani reflexi legendární Oblasti 51. Postmoderní vizuální identita festivalu, který vytvořil grafik Radim Měsíc, svým způsobem reflektuje obě tato témata.

„Vytvořil jsem koncept zrcadlového plakátu, který v sobě díky svému unikátnímu metalickému povrchu odráží okolní prostředí. Každý poster tak svým způsobem reflektuje ducha místa Olomouce a festivalu. Na plakátu jsou jen dvě barvy, dominantní číslovka 51 a na první pohled abstraktní kontury. Jedná se však o vrstevnice, které zachycují reálné dějiště festivalu, skutečnou oblast 51,“ shrnuje Měsíc, který má dosud za sebou mimo jiné sedm let intenzivní spolupráce s filmovým klubem Pastiche Filmz a jehož suverénní styl definoval již několik ročníků Majálesu.

Ústřední atmosférický plakát, který působí bezmála jako kus vesmírného korábu, kromě monumentální číslovky skutečně obsahuje vědecky stanovené vrstevnice.  „Jedná se o reálná výšková data, která reflektují přesný povrch terénu centra Olomouce s Konviktem, jádrem festivalového dění. Evidentní je také významný orientační bod Michalského návrší nebo koryto řeky Moravy,“ vysvětluje vědecké pozadí vzniku plakátu Rostislav Nétek z Katedry geoinformatiky přírodovědecké fakulty. Konkrétní data vzešla přímo z terénního výzkumu a měření, na nichž se podíleli jak pracovníci, tak studenti katedry v posledních deseti letech.  „Vzhledem k charakteru dat a zobrazovaného území, v němž nedochází k žádným změnám ve výškopise, lze tato data považovat za zcela aktuální,“ dodává Nétek. (Více fotek plakátu naleznete ZDE).

AFO51 se uskuteční ve dnech 19. až 24. dubna, už teď můžete v ulicích Olomouce narazit na teaser plakáty, které odhalují programové body festivalu. Jsou mj. k vidění ve vitríně Muzea umění Olomouc, v muzeu vědy Pevnost poznání anebo v nové kavárně Coffee Library ve Zbrojnici.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.