Odešel Jiří Louda, významný heraldik a čestný doktor olomoucké univerzity

Čestný doktorát Univerzity Palackého obdržel Jiří Louda v roce 2004.
Foto: Archiv UP
čtvrtek 3. září 2015, 12:35 - Text: Gabriela Sýkorová Dvorníková

Představitelé a akademici Univerzity Palackého v Olomouci včera se smutkem přijali zprávu o úmrtí významného českého a evropského heraldika Jiřího Loudy. Autor státního znaku České republiky, znaku olomoucké arcidiecéze, prezidentské standarty a znaků mnoha krajů, měst a obcí České republiky byl od roku 2004 držitelem čestného doktorátu olomoucké univerzity za celoživotní heraldické dílo.

„Vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině a nejbližším nad odchodem takové osobnosti. Pan Jiří Louda sehrál nezastupitelnou roli při popularizaci heraldiky a my si budeme navždy cenit nejen jeho odborných, ale také lidských kvalit,“ vzpomenul na významného olomouckého občana rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Jiří Louda byl členem mnoha odborných mezinárodních institucí, například Mezinárodní heraldické akademie v Ženevě, Britské heraldické společnosti a Francouzské heraldické společnosti.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.