Noční studovna spustila zkušební provoz

Rektor přestřihl pásku a studovna začala fungovat i v noci.
Foto: Pavel Konečný
úterý 8. října 2013, 23:47 - Text: Velena Mazochová, Pavel Konečný

Dvě hodiny před půlnocí se dnes poprvé ve Zbrojnici otevřela noční studovna. Sloužit bude denně od desíti hodin večer do šesti ráno. Vstup do ní je na elektronické studentské nebo zaměstnanecké karty.

Vznik noční studovny požadovalo v petici sedm stovek studentů. „Jsem ráda, že se to podařilo, a doufám, že to studenti budou využívat,“ řekla na slavnostním otevření Tereza Janásová, která petici zorganizovala.

„Pro mě je to nezvyklé, protože v tuto dobu už obvykle spím, a přiznám se, že jsem asi v životě po desáté večer nestudoval,“ prohlásil před přestřižením pásky rektor Miroslav Mašláň. Přesto popřál všem, kterým tato noční doba vyhovuje, aby jim studovna sloužila.

„Petice studentů byla jen postrčením toho, o co jsme se vždycky snažili. Museli jsme tady nachystat topení na zimu, wifi, kamery a vstupní zařízení,“ vypočítal prorektor Vít Voženílek, do jehož kompetence univerzitní knihovna spadá. Náklady dosáhly 300 tisíc korun.

Zájem může studovnu vylepšit

Studovna s třiceti místy bude až do konce akademického roku ve zkušebním provozu. „Nemáme to spočítané na akademickou návratnost. Máme ale čas na to, abychom zjistili zájem. Pokud bude noční studovna oblíbená, zařídíme pohodlnější vybavení, pokud zjistíme, že nestačí, budeme přemýšlet o jejím rozšíření,“ řekl Voženílek.

Počítá s tím, že návštěvnost bude různá v průběhu týdne, sezony i zkouškového období.

Noční studovnu bude určitě využívat studentka anglické a španělské filologie Tereza Honsová. „Skoro každý den mám rozvrh do osmi hodin, takže jakmile skončím, přesunu se zřejmě sem,“ uvedla Honsová.

První noční studovnu na univerzitě využívají už od minulého semestru studenti lékařské fakulty v nových Teoretických ústavech. Největší zájem o ni je ve zkouškovém období s průměrnou návštěvností padesáti studentů za noc.

Nová „hlučná“ studovna

Pro tento akademický rok připravila Ústřední knihovna ve Zbrojnici také „hlučnou“ studovnu“ nabízející prostor pro komunikaci i relaxaci v bývalé malé počítačové učebně v prvním patře.

„V běžné studovně by se nemělo hlasitě mluvit. Tady se mohou studenti učit nahlas, navzájem se zkoušet nebo si jen popovídat, aniž bychom je museli napomínat,“ upřesnil Jindřich Juráš z výpůjčního oddělení.

S novým akademickým rokem se knihovna chystá také rozšířit svou nabídku vůči absolventům univerzity. „Některé služby mají omezené stejně jako širší veřejnost, my bychom rádi dosáhli pro ně zvýhodnění. Především bychom chtěli, aby si mohli knihy půjčovat,“ přiblížil další plány knihovny Juráš. Cílem je podle něj přispět ke zvýšení sounáležitosti absolventů s jejich alma mater.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.