Některé středoškolské práce se vyrovnají diplomkám

Studenti středních škol dostali za svou práci diplomy i věcné ceny.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 30. května 2014, 15:49 - Text: Velena Mazochová

Diplomy, věcné ceny a slova uznání si dnes z přírodovědecké fakulty odnášeli nejlepší účastníci 8. ročníku Studentské konference mladých přírodovědců. Středoškoláci prezentovali výsledky svých prací, kterým se v průběhu roku věnovali se svými učiteli a odborníky z přírodovědecké fakulty.

„Letošní ročník byl jeden z nejlepších. Nejvýše hodnocené práce jsou srovnatelné s tím, co vídáme u obhajob diplomových prací. Určitě bychom takové uchazeče o studium na přírodovědecké fakultě uvítali,“ uvedl Martin Kubala, který koordinoval sekci Badatel. Potvrdil tak zároveň jeden z cílů celé akce – motivovat nadějné přírodovědce ke studiu na Univerzitě Palackého.

V případě jednoho z vítězů už to platí, student Gymnázia Jakuba Škody v Přerově Miroslav Peřina, který zaujal prací k metodám optimalizace pěstování rostlin, už si vybral. „Po maturitě, která mě čeká příští rok, bych rád právě na olomoucké fakultě studoval biochemii nebo molekulární biologii,“ prozradil Peřina, který si už vyzkoušel i stáž v Centru regionu Haná.

Také v sekci Věda je zábava, určené školním kolektivům z nižších ročníků středních škol, se podle porotců sešly kvalitní písemné práce i prezentace. „Přestože se letos zúčastnilo méně kroužků, úroveň byla vyrovnaná a velmi vysoká,“ řekla hlavní manažerka projektu Ludmila Zajoncová.

Přitažlivost témat i celé soutěže ocenili i zúčastnění studenti, kteří se letos věnovali tématu Rostliny, léčivé látky, drogy. „Každých čtrnáct dní jsme se scházeli k pokusům a postupně práci dokončovali. Hlavně nás to bavilo, určitě to bylo lepší než normální chemie,“ prohlásil Adam Hlaváček z Gymnázia Šternberk, člen studentského kroužku, jehož písemné zpracování práce Marihuana – radost nebo starost? vyhodnotila porota jako nejlepší.

Ještě donedávna probíhaly aktivity obou sekcí v projektu Přírodní vědy 21. století. „Ten sice loni skončil, s podporou fakulty ale pokračujeme dál. Souběžně například běží praktická cvičení pro středoškolské studenty a dokončena je i databáze přírodovědných oborů, shrnující veškeré informace studijní nabídky v celé republice,“ doplnila Zajoncová. Badatel i Věda je zábava by podle ní měly pokračovat v příštím roce ve spolupráci s dokončovanou Pevností poznání.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.