Majáles přinesl český rekord v měření tlaku

Měření tlaku a zjišťování krevní skupiny na majálesu.
Foto: Pavel Konečný
úterý 7. května 2013, 17:28 - Text: Martina Šaradínová

Celkem 348 lidí si dnes nechalo na majálesu změřit krevní tlak od studentů či čerstvých absolventů lékařské fakulty. Vytvořili tak nový rekord, který bude zapsán do České knihy rekordů. Akci zaštítil Nadační fond Pro srdce Hané.

„Jedná se o ustavující rekord v počtu lidí, kteří si na jednom místě nechali změřit krevní tlak. O nic podobného se nikdo zatím nepokusil. Pokud by někdo chtěl rekord překonat, musí provádět měření krevního tlaku během dvou hodin na čtyřech stanovištích,“ uvedl Michal Jurečka z agentury Dobrý den z Pelhřimova, jenž na rekord dohlížel.  

S počtem příchozích byla spokojená předsedkyně správní rady nadačního fondu a proděkanka fakulty Eliška Sovová. „Máme ustavující rekord, to je dobré. Kromě měření jsme také prováděli osvětu,“ uvedla.

Lidé o hypertenzi často netuší

Podle Sovové hypertenzí trpí skoro padesát procent populace. Čím je člověk starší, tím je výskyt hypertenze častější. „Lidé si tlak neměří, a proto se stává, že někteří vůbec nevědí, že vysoký krevní tlak mají. Proto jsme se rozhodli udělat pokus o ustavující český rekord. Když jsme u někoho vyšší tlak zjistili, doporučili jsme mu návštěvu lékaře,“ uvedla Sovová.  

Měření prováděli medici i čerství absolventi lékařské fakulty. Jedním z nich byl i Radek Laža, který má již státnice zdárně za sebou. „Už na začátku roku jsem se přihlásil ke spolupráci s nadačním fondem při jeho aktivitách. V šestém ročníku studia si již člověk dokáže uvědomit, co je důležité a v čem může pomoct,“ uvedl Laža.

Krevní tlak – tichý zabiják

Hypertenze je totiž podle odborníků jakousi plíživou hrozbou ukrytou v našich tepnách. Dlouho na sebe nemusí upozornit, přesto namáhá a přetěžuje srdce, které musí přečerpávat krev do oběhu proti většímu odporu cév. Zvyšuje jejich náchylnost k ukládání cholesterolu, rozvíjí se ateroskleróza. Hypertenze také zvyšuje riziko mozkové mrtvice či srdečního infarktu.

Nadační fond se ale o český rekord nepokoušel poprvé. Na svém kontě již má český rekord v nordic walkingu u jednotlivců. Na jiném rekordu spolupracoval s přírodovědeckou fakultou na akci Srdce srdcí, kdy na olomouckém náměstí vznikl obří model lidského srdce.

Zájem je o nové dárce krve

Kromě krevního tlaku mohli zájemci na majálesu zjistit svoji krevní skupinu. Orientační vyšetření prováděli pracovníci Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Zájem byl velký, zapojilo se přes sto studentů. „Cílem je získat nové dárce krve a udělat osvětu dárcovství. Dárcovská základna totiž stárne a mladých lidí příliš nepřibývá,“ uvedla Alice Entrová z transfuzního oddělení.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.