Lékařská fakulta zažije čtyři setkání s Lékaři bez hranic

Foto z výstavy v prostorách Teoretických ústavů: Tomáš Borseník
pondělí 16. listopadu 2015, 10:45

Po více než dvou letech se na půdu lékařské fakulty vrací mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic/Médecins Sans Frontières (MSF). Studenti z olomoucké pobočky mezinárodní organizace IFMSA CZ se rozhodli ji mezi svými spolužáky a pedagogy zviditelnit a podpořit hned čtyřmi akcemi.

V přízemí dostavby Teoretických ústavů LF UP na Hněvotínské ulici byla dnes na dva týdny zpřístupněna výstava velkoformátových fotografií dokumentujících práci MSF s uprchlíky a vnitřně vysídlenými lidmi po celém světě. Jak upřesňuje Míla Janišová z pražské kanceláře organizace, výstava Na cestě ukazuje situaci v uprchlických táborech, kde Lékaři bez hranic poskytují pomoc, a samozřejmě také imigrantskou krizi v Evropě. Více než čtyři desítky snímků byly pořízeny v letech 2011 až 2015 například v Jižním Súdánu, Středoafrické republice, Iráku nebo Středomoří.          

Ve středu 18. listopadu v 18 hodin bude ve velké posluchárně fakulty promítnut dlouhometrážní film Směr: Válečná zóna natočený v letech 2011 a 2012 v Afghánistánu, Demokratické republice Kongo, Keni a Somálsku. Dokument mapující činnost MSF, Mezinárodního výboru Červeného kříže a Organizace spojených národů prostřednictvím odvážných rozhovorů s pacienty a hlavními humanitárními aktéry odhaluje rizika, která při poskytování pomoci lidem ve válečných zónách humanitární organizace podstupují, a sleduje prolínání humanitárních a vojenských pozic. „Vzhledem k nedávným událostem, jako je vybombardování nemocnice MSF v afghánském Kundúzu americkými vojsky či vyhnání organizace z území ovládaných ruskými separatisty na východě Ukrajiny, film i po několika letech od vzniku znovu nabývá na aktuálnosti,“ uvedl Pavel Kurfürst z Centra pro výuku cizích jazyků LF UP, které se na přípravě akcí podílí.

Série nazvaná 4x s Lékaři bez hranic vyvrcholí přesně o týden později, tedy ve středu 25. listopadu. Po celý den bude v prostorách staré budovy Teoretických ústavů probíhat prodej plátěných tašek s motivem MSF v ceně 180 korun. Z této částky je 80 korun přímým příspěvkem do veřejné sbírky, z níž je financována činnost Lékařů bez hranic v krizových oblastech. „V roce 2013 se nám podobným způsobem na lékařské fakultě podařilo pro MSF vybrat neuvěřitelných téměř 32 tisíc korun, připomíná Izabela Kubatková z IFMSA. Věříme, že i letošní sbírka bude úspěšná,“ dodává a zve na poslední akci, kterou je beseda s MUDr. Veronikou Polcovou o její účasti na misích MSF v centrech pro léčbu tuberkulózy v Kambodži a Papui-Nové Guineji. Ta proběhne opět ve velké posluchárně v 18 hodin.

Organizace Lékaři bez hranic byla založena v roce 1971 s cílem poskytovat krizovou zdravotnickou pomoc obětem ozbrojených konfliktů, násilí, přírodních katastrof či epidemií a populacím bez přístupu k základní a život zachraňující zdravotní péči. Kromě toho se soustředí také na přinášení svědectví o situaci v krizových oblastech a překážkách v přístupu ke zdravotní péči. Lékaři bez hranic působí v téměř 70 zemích světa s více než 2 500 zahraničních spolupracovníků, po jejichž boku pracuje kolem 29 000 místních zaměstnanců. V České republice jsou Lékaři bez hranic aktivní od roku 2006. Od roku 2008 také přijímají finanční dary na podporu humanitárních misí, které byly využity v řadě krizových oblastí (Středoafrická republika, Čad, Somálsko, Libanon a další). 

Další informace ZDE

Izabela Kubatková, IFMSA CZ Olomouc, Pavel Kurfürst, Centrum pro výuku cizích jazyků LF UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.