Krystyník: Nejíme z hladu, ale pro potěšení, a navíc se nehýbeme

Ondřej Krystyník v MediCafé.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 14. listopadu 2013, 08:39 - Text: Martin Višňa

Jaká by měla být strava diabetika a jestli by třeba nezbrzdilo růst počtu postižených cukrovkou zavedení daně na cukr? Na tyto a další otázky odpovídal ve včerejším MediCafé Ondřej Krystyník z II. interní kliniky lékařské fakulty. 

Setkání u kávy, které si nenechalo ujít na čtyřicet návštěvníků, diabetolog zahájil nepříliš příznivou vizí budoucnosti. Pokud v současnosti trpí v Česku cukrovkou zhruba 8 procent populace, přičemž se tento počet od roku 1992 zdvojnásobil, po roce 2022 už bude diabetes diagnózou každého desátého Čecha. „Jsou to depresivní čísla, ale je potřeba znát realitu. Množství diabetiků prvního typu, s vrozenou cukrovkou, se v čase příliš nemění. Za nárůstem stojí především druhý typ diabetu spojený s takzvaným západním životním stylem,“ uvedl Krystyník.

Jídlo jako společenská událost

Epidemie cukrovky jde podle něj ruku v ruce se zvyšujícím se počtem obézních lidí a dostupností energeticky bohatých potravin. „Už nekonzumujeme potraviny, abychom zahnali hlad či žízeň, ale pro potěšení, je to pro nás společenská událost. Navíc jsme se odnaučili hýbat, jezdíme auty, v práci sedíme u stolu,“ komentoval diabetolog.

Během večera Krystyník mimo jiné vyvrátil zaběhnutou představu, že by se diabetik měl vyhýbat cukru. „Je převládajícím zdrojem energie, záleží ale, v jaké formě ho do těla dostáváme. Jednoduché sacharidy vedou k rychlému vzestupu hladiny cukru v krvi. Proto doporučujeme potraviny se složenými cukry, které se uvolňují postupně. Jsou to například pekárenské výrobky, ovoce, zelenina, luštěniny. Člověk by měl denně sníst až pět porcí ovoce a zeleniny a porci luštěnin,“ doporučil odborník.

Osvěta je lepší než daň

Pozornost by měli lidé především věnovat vyrovnanosti mezi příjmem a výdejem energie, racionalitě stravy, jejímu množství a kvalitě a dostatku pohybu. Řeč přitom přišla také na náhradní sladidla, která jsou v současnosti středem zájmu řady studií, nebo na zavedení daně na cukr coby možného regulátoru epidemie obezity a diabetu. 

Tuto problematiku Krystyník přirovnal ke snahám o zákaz kouření. „Než postupovat takto radikálně, je vhodnější šířit osvětu, že s potravinami není něco v pořádku. Pokud ta snaha nebude vycházet z lidské přirozenosti, tak moc užitečná nebude,“ zodpověděl jeden z dotazů.

Cyklus popularizačních přednášek z lékařství a blízkých oborů MediCafé pořádá olomoucká pobočka mezinárodní organizace mediků IFMSA ve spolupráci s projektem Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny. Příští MediCafé mohou zájemci navštívit ve středu 4. prosince. Tématem bude život s AIDS.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.