Dětská univerzita má stovku nových absolventů

Promoce Dětské univerzity.
Foto: Martin Višňa
sobota 27. dubna 2013, 11:07 - Text: Martin Višňa

Svůj první vysokoškolský diplom včera v aule právnické fakulty převzala stovka absolventů Dětské univerzity. Během slavnostní promoce dětem hodně štěstí do života a dalšího studia popřáli zástupci všech fakult a také rektor Miroslav Mašláň.

„Chlapci a děvčata, absolventi Dětské univerzity, měli jste možnost seznámit se s nejrůznějšími oblastmi lidského konání a určitě jste udělali radost sobě, svým rodičům a prarodičům a také svým učitelům na základních školách. Přeji vám do dalších let hodně úspěchů, ať se vám ve škole daří, ať jste spokojení, a možná se s někým za osm, deset, dvanáct let znovu setkáme tady, na Univerzitě Palackého,“ popřál dětem během slavnostního aktu rektor.

Nemusí to být konec

Zástupci fakult připomenuli také důležitou úlohu příbuzných a učitelů, kteří své děti a žáky na univerzitu přihlásili, ochotně je vozili na přednášky a podporovali je. „Škodolibě si přeji, abyste svým rodičům nedali pokoj a masírovali je zvídavými dotazy. Určitě se nedají zahanbit a budou chtít dohnat to, co vy už dávno víte. Bavte se s nimi o tom, co jste tu viděli a slyšeli, a třeba se ještě někdy potkáme,“ vyzval pak čerstvé absolventy Roman Kubínek, hlavní řešitel projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny, jehož je Dětská univerzita součástí.

Cukrárna stačí, dárek není třeba

Po proslovech nastala pro děti ta nejvýznamnější část: promotorka Eliška Sovová jednoho po druhém zvala před zástupce univerzity ke složení promočního slibu a předání diplomu. Zároveň od dětí přebírala malovanou evaluaci, obrázky nejoblíbenějších přednášek. Nejčastěji byly kresleny motivy z přednášky Chemie kolem nás a z polní vojenské nemocnice, dobře si vedl také geoinformatický Svět na dlani.

Jeho průvodce Kryštofa Kolumba na papíru přinesla i Adéla Mrázková z Nového Jičína. „Líbila se mi práce s GPS navigací, když jsme se podle ní orientovali, kudy musíme jít k pokladu. To bylo hodně zajímavé,“ uvedla Adéla.

Před promocí byla nervózní, protože ji čekal nelehký úkol – přečíst před zaplněnou aulou promoční slib. „Bojím se, že čtení slibu zkazím. Sice jsem už před lidmi vystupovala, ale tady je jich moc neznámých,“ komentovala svou obavu. Nakonec své vystoupení zvládla bez nejmenší chyby a mohla se těšit na zákusek v cukrárně. „To mi stačí jako oslava, nepotřebuju žádné dárky,“ prozradila ještě předtím skromně.

Zapojily se všechny fakulty

Slavnostní promoci čerstvých absolventů Dětské univerzity zakončil společný zpěv studentské hymny Gaudeamus igitur, a sotva dozněly fanfáry, vyletěly ke stropu auly promoční čepice.

Jarní běh Dětské univerzity absolvovalo sto studentů ve věku od 8 do 12 let. Děti pocházely vesměs z Olomouce a blízkého okolí, pravidelně dojížděli také studenti ze Zábřeha nebo Přerova a tradičně dvě desítky žáků z novojičínských škol. Do výuky se zapojilo všech osm fakult svazku Univerzity Palackého. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.