Cesta světla Ivana Theimera prochází Arcidiecézním muzeem

Ivan Theimer v olomouckém Arcidiecézním muzeu.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 26. září 2014, 07:11 - Text: Velena Mazochová

Via Lucis – pod tímto názvem představuje od včerejška Arcidiecézní muzeum tvorbu světoznámého sochaře, olomouckého rodáka a držitele čestného doktorátu Univerzity Palackého Ivana Theimera. Akvarely, scénické návrhy a zejména plastiky autora sedmé olomoucké kašny najdou návštěvníci mezi díly starých mistrů i na muzejním nádvoří. 

Význam Theimerovy tvorby překračuje podle kurátorky výstavy Giny Renotière již několik desetiletí české hranice. „ Jeho díla patří ke stěžejním akvizicím mnoha světových muzeí a galerií a věhlas jeho tvorby potvrdila řada veřejných realizací na prestižních místech Evropy,“ upozornila historička umění. 

Patří k nim například Theimerův velkolepý monument oslavující Deklaraci práv člověka a občana na Martových polích, obelisky pro prezidentský Elysejský palác v Paříži, sochu Heinricha Heina v Hamburku i olomoucká Ariónova kašna na Horním náměstí. 

Poprvé mezi starými mistry 

Fotodokumentace památníků, pomníků a monumentů je spolu s akvarely, scénickými návrhy a deníkovými záznamy instalována v prostorách Galerie. Druhá část Cesty světla, která seznamuje s Theimerovou sochařskou tvorbou, vede napříč stálou expozicí mezi díly starých mistrů. 

„Prostory stálé expozice využijeme pro aktuální výstavu poprvé, ale ve spojení s Ivanem Theimerem je to přímo žádoucí. Vždy se totiž hlásil k historickým inspiračním zdrojům a jeho sochy díla starých mistrů často rozvíjejí,“ vysvětlil ředitel muzea Michal Soukup. 

Olomoucká předpremiéra 

Součástí rozsáhlého projektu připraveného při příležitosti umělcových sedmdesátin je dokumentární film Via Lucis, který na přelomu listopadu a prosince odvysílá Česká televize. Snímek mapující nejvýznamnější evropská místa Theimerových veřejných realizací mohou zájemci zhlédnout ve slavnostní předpremiéře 26. listopadu v sále Mozarteum. 

Ivan Theimer je považován za jednoho z nejvýznamnějších evropských sochařů. Od konce roku 1989 se po více než dvaceti letech strávených v exilu pravidelně vracel do Česka. Pro Uherský Brod vytvořil v roce 1992 obelisk Via Lucis, v roce 1996 se uskutečnila jeho velká retrospektivní výstava v Královském letohrádku na Pražském hradě a v obměněné repríze také v Muzeu umění Olomouc. 

Roku 1998 obdržel Theimer čestný doktorát Univerzity Palackého a v témže roce také Cenu města Olomouce v oboru výtvarné umění. Arionova kašna byla v jeho rodišti slavnostně odhalena před dvanácti lety. 

Část výstavy v muzejní Galerii je otevřena do 16. listopadu, v prostorách stálé expozice potrvá do konce května příštího roku. Dnešní autorská komentovaná prohlídka začíná v 17 hodin.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.