5. Zirmův olomoucký diskuzní den

Ukončení diskuzního dne (zleva): MUDr. Karhanová, doc. Pitrová, prof. Řehák, doc. Růžičková, doc. Hlinomazová, MUDr. Hrabčíková.
pondělí 17. listopadu 2014, 21:11 - Text: (Redakční pošta)

V sobotu 8. 11. 2014 se v prostorách PF UP uskutečnil 5. Zirmův olomoucký diskuzní den, který uspořádala Oční klinika LF UP v Olomouci pod vedením prof. Řeháka. Přítomno bylo 334 očních lékařů, z toho 282 z České republiky, 52 ze Slovenska, a také 11 zdravotních sester.

Každý ze tří bloků byl moderován specialistou v dané oblasti z týmu lékařů Oční kliniky LF UP a FNOL. Na začátku bloku panelisté uvedli dané téma soubornými referáty, po nichž byla téměř celá hodina věnována diskuzi, rozebírání minikazuistik a reakcím na dotazy z auditoria. Ke všem tématům a jejich úskalím se také mohli vyjádřit všichni účastníci během četných hlasování, která probíhala v diskuzních částech bloků.

První blok, moderovaný MUDr. Karhanovou (prezidentkou České glaukomové společnosti), byl věnován tematice multifokální korekce (jedny brýle na čtení, střední vzdálenost i do dálky). Postupně jsme probrali stanovení presbyopické adice do blízka (postup při předpisu brýlí na čtení), progresivní brýlové čočky (umožňující ostré vidění na více vzdáleností) a možnosti i úskalí jejich předpisu.

Prim. Marešová se ujala organizace druhého bloku, který se zabýval stejně jako loni sekundárními glaukomy (vybranými typy zeleného zákalu se známou vyvolávající příčinou), letos se zaměřením na poúrazový, pigmentový, s očními záněty spojený a léky způsobený glaukom. Přední české specialistky na zelený zákal (doc. Růžičková (bývalá prezidentka České glaukomové společnosti), doc. Pitrová (předsedkyně České oftalmologické společnosti), MUDr. Pešková (členka výboru České glaukomové společnosti) a bývalá prezidentka Slovenské glaukomové společnosti prim. Vodrážková přednesly svoje zkušenosti s léčbou těchto komplikovaných onemocnění vedoucím někdy i přes razantní léčbu ke slepotě.

Ve třetím bloku jsme s MUDr. Hrabčíkovou a jejími hosty (doc. Hlinomazovou a prim. Studeným) řešili problematiku zadní lamelární transplantace rohovky. Věnovali jsme se možnostem lamelárních transplantací (přenos pouze vybraných vrstev rohovky), operačním technikám a pooperačním komplikacím.

V předvečer odborného programu probíhal již tradičně kurz pro mladé oční lékaře, tentokrát pod vedením MUDr. Krásného na téma diagnostika a léčba strabismu, v němž se mohli zdokonalit v péči o šilhající.

Diskuzní den ukončila svým vystoupením doc. Pitrová, která opět ocenila odborný program a vyjádřila se i k aktuální situaci na Ministerstvu zdravotnictví, kdy s nejistým setrváním pana ministra v úřadu hrozí, že nedávno obtížně dosažené dohody ve prospěch očních lékařů a jejich pacientů zůstanou nenaplněny.

Děkujeme Konferenčnímu servisu UP za organizační zajištění konference.

Petr Mlčák
Oční klinika LF UP a FNOL


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.