Zviditelňování neviditelného: 60 let CERN v Praze

Šedesátiny CERN v Praze.
Foto: Petra Benešová, Český rozhlas
pondělí 8. září 2014, 09:51 - Text: Jana Opočenská

Evropská organizace pro jaderný výzkum CERN (Conseil Européen pour la recherche nucléaire), která se snaží odpovědět na základní otázky existence hmoty, slaví šedesát let od svého vzniku. Akademie věd proto uspořádala v Praze interaktivní výstavu, kde návštěvníci mohou vyvolat vlastní protonovou srážku a zjistit, jak funguje urychlovač částic.

„Víceméně se vžijete do role magnetického pole. Kopnutím můžete poslat dvě částice proti sobě, srazí se a rozpadnou,“ vysvětlil princip modelu urychlovače fyzik Tomáš Kubeš. Díky zařízení mohou návštěvníci lépe pochopit, jak funguje originální obří urychlovač, který se nachází v podzemí na francouzsko-švýcarském pomezí, a co se v jeho útrobách vlastně odehrává.

„Pomocí urychlovačů můžeme vytvářet částice, které kolem sebe sami nevidíme, a simulovat podmínky, které panovaly ve vesmíru okamžik po jeho vzniku,“ dodal Kubeš.

Kromě toho si mohou zájemci o fyziku prohlédnout model takzvané mlžné komory. Sestavili ho studenti pražského gymnázia Opatov. „Slouží k zviditelňování neviditelného. Všude kolem nás se nacházejí částice, které nevidíme. Například z přírodních radioaktivních atomů, které se rozpadají, nebo z vesmíru,“ prozradil autor modelu Ondřej Zbytek. Pomocí mlžné komory je tedy možné v reálném čase sledovat stopy kosmického záření.

Do Evropské organizace pro jaderný výzkum je zapojeno jednadvacet států Evropy. Česko se přidalo v roce 1993. Čeští vědci se aktivně podílejí na řadě experimentů a projektů CERN, což jim poskytuje přístup k technologiím vyvinutým v jeho laboratořích.

Výstava v sídle Akademie věd na Národní třídě je přístupná do 25. září.   

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.