Žurnál přinese rozhovor s Jiřím Pavlicou, představí „Pana Baroko“, odhalí psychologické triky Šmejdů a analyzuje hlas Freddieho Mercuryho

Nové číslo univerzitního časopisu vyjde 31. května.
Koláž: Žurnál UP
pátek 27. května 2016, 10:22 - Text: Ivana Pustějovská

„Učím se šetřit se silami, učím se zachovávat rytmus, učím se ubírat plyn,“ svěřil se v rozhovoru pro univerzitní Žurnál, který vyjde 31. května, muzikant a absolvent UP Jiří Pavlica. Nejnovější Žurnál nabídne hned několik témat a příběhů, nad nimiž stojí za to o letních večerech zapřemýšlet.

Z titulní stránky Žurnálu se na vás bude upřeně dívat muž, kterého jsme s nadsázkou nazvali „Pan Baroko.“  Aby také ne. Léto totiž bude ve znamení Olomouckých barokních slavností, jejichž duchem je hudebník a pedagog Tomáš Hanzlík. Přečtěte si portrét skladatele, o němž slavná operní hvězda Soňa Červená pro Žurnál napsala: „Akordy a city – to je Tomáš Hanzlík.“

Úvodním tématem čísla je psychologie, přesněji psychologie reklamy a ještě přesněji práce psycholožky Romany Mazalové. Právě ona byla před lety podepsaná  jako spoluautorka pod filmem Šmejdi o nekalých praktikách prodejců na předváděcích zájezdech pro seniory. Dozvíte se mimo jiné i to, zda měli Šmejdi šťastný konec a co se skrývá za jejím nejnovějším projektem Nedáme se. „Učíme seniory říkat Ne a učíme je to říkat pod tlakem, ve stresu, simulujeme situaci, které bývají vystaveni,“ říká Romana Mazalová. Podrobněji v Žurnále.

Důležité místo má vždy v univerzitním časopise věda, a ani tentokrát tomu nebude jinak. Mimo jiné si můžete přečíst, že se vědcům z přírodovědecké fakulty podařilo udělat analýzu hlasu zpěváka Freddieho Mercuryho. Tato práce zaujala i řadu světových médií, která o ní podrobně psala. A o vědě a o tom, jak se dělá v zámoří, se dozvíte i v rubrice Zkušenost. Farmakolog Jan Strojil se podělí o dojmy z Kalifornie, kam se dostal díky Fulbrightovu stipendiu. A za pozornost určitě stojí, že až do prestižního časopisu Science pronikl jeden z ornitologů přírodovědecké fakulty Petr Voříšek. Podílel se na mezinárodní studii, která zkoumala dopady klimatických změn na ptáky v Evropě a USA.

Jak vnímají univerzitu lidé, kteří by už nemuseli, ale přesto rádi studují, zjistíte v reportáži z Univerzity třetího věku. V absolventském profilu se tentokrát octnete ve světě umění. Baletka Monika Globa se podělí nejen o své taneční sny, ale svěří se i s představami o další profesní kariéře.

Pohyb, byť ne taneční, je i tématem rubriky Životní styl. Lékařka Eliška Sovová vysvětlí program intenzívního hubnutí, který veřejnosti nabízejí odborníci z lékařské fakulty. Pod dohledem specialistů mohou zájemci změnit svůj život. „U nás ta šance teprve začíná: pomůžeme zbavit se pocitu hladu, napravíme psychiku, a pokud se přidá pohyb, váha půjde dolů. Udělat první krok, tedy rozhodnout se pro změnu, ale musí udělat každý sám,“ zdůrazňuje v článku Eliška Sovová.

To je jen několik příkladů toho, co se dočtete v novém čísle univerzitního časopisu. Ale je toho mnohem víc. Vše doplněno o nepřehlédnutelné fotografie Gabriely Knýblové.

Nový Žurnál UP bude k dispozici zdarma například v označených stojanech na fakultách, v hlavní menze, ve Zbrojnici, v Pevnosti poznání, UPointu nebo Konviktu.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.