Zoo chystá komentované krmení lemurů

Lemuři kata.
Foto: Zoo Olomouc
čtvrtek 19. března 2015, 10:09 - Text: (caf)

Centrum pro chov lemurů kata v olomoucké zoologické zahradě bude o Velikonocích zařazeno mezi prominenty komentovaných krmení.

„Zoo Olomouc můžeme po jeho téměř tříletém fungování s hrdostí označit za lemuří ráj. Zdejší obyvatelé projevují svou spokojenost vítanou reprodukční aktivitou,“ prohlásila mluvčí zahrady Karla Břečková.

Chovné centrum lemurů otevřela zoo na Svatém Kopečku v květnu 2012 společně s novým vstupem do zahrady. Základ tvořily samice z Ostravy a samec z polské Opole.

„Lemur kata obývá výhradně ostrov Madagaskar, kde žije v početných skupinách až o třiceti členech, kterým velí dominantní samice. V tlupě se vše točí kolem mláďat. Malí lemuři mohou sát mléko od kterékoliv matky a ty si vzájemně pomáhají i s hlídáním,“ popsala Břečková.

Lemuři mívají problémy s termoregulací. Po ránu se snaží ohřát co největší plochu těla slunečními paprsky tak, že sedávají otočení k vycházejícímu slunci s rozpaženýma rukama. Novorozená mláďata mají jasně modré oči. Zářivě žlutou barvu získají jejich duhovky teprve časem.

Většině poloopic na Madagaskaru kvůli kácení deštných pralesů doslova mizí domov před očima a stávají se tak nejohroženější skupinou primátů na světě, jsou na prahu vyhynutí.

Komentovaná krmení má zoo v plánu o velikonočním víkendu 4. a 5. dubna v době od 10 do 15 hodin. Kromě lemurů se lidé dostanou blíže k nosálům, plameňákům, mravenečníkům nebo gepardům. Přesný rozpis najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.