Zoo bude postupně ukazovat koťata tygrů ussurijských

Tygří koťata ze Svatého Kopečka.
Foto: Zoo Olomouc
středa 1. července 2015, 13:44 - Text: Pavel Konečný

Po několikatýdenním napínání představí olomoucká zoo dvojčata tygra ussurijského. Přestávají žít v porodním kotci.

Dvojčata tygrů ussurijských se narodila na Svatém Kopečku po 32 letech počátkem května. Odchov mláďat je vzácná záležitost, protože se jedná o poddruh, který je v přírodě kriticky ohrožen vyhubením. Navíc odchovat mláďata těchto kočkovitých šelem je obtížné.

„Odchov olomouckých koťat je o to cennější, že jejich babička, matka tygřice Betty, se narodila v přírodě,“ hodnotí přírůstky ošetřovatelka Dana Reisigová. Proto dostala Betty několikatýdenní prostor pro samostatnou péči o své první potomky v klidu porodního kotce, zcela oddělena od venkovního ruchu. Projevila se jako skvělá matka, nyní zoo přikročí k pomalému, nenásilnému seznamování mláďat s vnějším světem. „Rodinka se postupně učí na výběh s výhledem pro návštěvníky, ve kterém zatím tráví denně jen krátkou chvíli,“ vysvětlila Reisigová.

Tygry ussurijské chová v současné době devět zoologických zahrad na českém a slovenském území. V Olomouci jsou tygři ussurijští od roku 1976. Tehdy ze Dvora Králové přicestovala samice Sumba a krátce po ní ze Státních cirkusů Praha samec Aldan. Spolu v letech 1980-1983 přivedli na svět ve třech vrzích pět mláďat.

S menšími přestávkami olomoucká zoo tygry chovala stále, ale další vhodný chovný pár, který by po sobě zanechal potomky, se už sestavit nepodařilo. V září 2012 přicestovala do olomoucké zoo ze zahrady v Novosibirsku tehdy jeden a půlletá samice Betty. Pochází z trojčat a její matka se narodila ve volné přírodě. Betty je velmi ostražitá. Má v sobě kus divočiny své mámy a pravé návyky šelmy. Na jméno reaguje, ale lidský kontakt nevyhledává. Je krásná, a pochopit její povahu bylo pro její ošetřovatelku výzvou. Samec Amur pochází z Maďarska.

Tygr ussurijský, dříve nazývaný také sibiřský, obývá území východního Ruska v blízkosti řeky Ussuri. Tato nejmohutnější kočkovitá šelma žije v oblastech s nehostinnými teplotami. Ve volné přírodě se počet tygrů ussurijských odhaduje na pět set kusů, v zoologických zahradách celého světa jich žije asi tisícovka.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.