Zlikviduje Šantovka centrum města?

Foto: Jiří Kopáč, Olomoucký DENÍK
sobota 12. října 2013, 09:42 - Text: (caf)

Velká obchodní galerie Šantovka otevře 18. října. A datum nahání strach obchodníkům v centru města, píše o tom Olomoucký deník.

„Všechny nás zlikviduje. Už teď je složité udržet se nad vodou," míní Olga Vitić, která nabízí sortiment oblečení a kabelek v obchodě ve Ztracené ulici. V Olomouci podniká už dvacet let. S manželem Milenkem vlastnila čtyři obchody. Dnes jim zůstal jediný. Stejně jako ostatní drobní obchodníci v centru se podnikatelka obává o existenci, kterou podle ní ohrozí otevření Galerie Šantovka.

„Město už je přesycené obchodními domy. Z centra mizejí malé obchody, protože máme těžké podmínky k podnikání, a to co se nájmů i neregulované konkurence týká. Všichni se bojíme," neskrývá Vitić.

Další podnikatelé soudí, že ve statisícové Olomouci není dostatečná kupní síla. „Je to megaprojekt na tak malé město. Nikdo netušíme, co přijde, ale obáváme se nejhoršího. To, že tam vznikne patnáct set pracovních míst, může znamenat, že stejný počet ve městě taky zanikne," řekl Deníku Pavel Stroupek, vedoucí prodejny se spodním prádlem na Dolním náměstí.

Olomoucký deník píše, že u nás na rozdíl od Západu chybí regulace výstavby obchodních center tak, aby netrpěla nabídka ve středech měst. V Česku nic podobného není. „O výstavbě rozhodují jednotlivé samosprávy v rámci územních řízení," sdělila Deníku Lenka Šindelářová, hlavní analytička společnosti DTZ, jež se zabývá průzkumem na poli nemovitostí a nákupních center.

Otevřením Galerie Šantovka se Olomouc stane druhým nejvíce nasyceným městem v tuzemsku z hlediska moderních prodejních ploch. První místo zatím patří Liberci, ale jen těsně. „Z pohledu celkového objemu nákupních ploch lze již o Olomouci hovořit jako o nasyceném trhu,“ řekla Šindelářová. Soudí, že zde už není mnoho možností pro další nákupní zónu. Na jednoho Olomoučana po otevření galerie připadne 1,4 metru čtverečního nákupních ploch.

Podle mluvčího projektu Šantovka Juraje Aláče se obchodníci v centru o budoucnost bát nemusejí. „V žádném případě to nevnímáme tak, že bychom měli centrum jakkoliv vylidnit, právě naopak. Jsme v docházkové vzdálenosti od hlavních náměstí, centru to pomůže," oponoval Aláč. Horší dopad pro střed města má podle něj směřování lidí do nákupních komplexů na okraji města. I drobní podnikatelé, kteří nejsou součástí velkých řetězců, budou mít podle Aláče v galerii své zastoupení. „Mnozí z nich budou mít provozovnu jen u nás. Jde například o řeznictví, vinotéku, ale i květinářství," uvedl pro Olomoucký deník mluvčí Šantovky.

I když galerie přinese na patnáct set pracovních pozic, je možné, že se na jiných místech bude skutečně propouštět. „Při vzniku takovýchto velkých obchodních center dochází k úbytku prodavačů z jiných menších prodejen. Doufáme, že celková bilance bude v tomto případě kladná," uvedl Jaroslav Mikšaník z Úřadu práce ČR v Olomouci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.