Žhavé léto v UPointu: zájem o chlad a Athénu

Léto v UPointu.
Foto: Kristína Erbenová
neděle 30. srpna 2015, 09:30 - Text: Pavel Konečný

UPoint navštívila přes léto neuvěřitelná směska lidí. Podle vedoucí Lenky Matouškové převažovali zahraniční turisté a účastníci Letní školy slovanských studií.

„Možná je lákal i chlad tohoto starobylého domu. Na ceduli jsme v tropických vedrech napsali, že máme uvnitř třiadvacet stupňů a kohoutkovou vodu gratis. Část návštěvníků se skutečně chodila dovnitř vzpamatovat z rozpáleného náměstí,“ usmívala se Matoušková.

Národnostní složení turistů nikdo nezkoumal. „Všichni totiž mluví anglicky. Byl tady mladík evidentně asijské vizáže, ale přitom byl z Norska. Měli jsme tady třeba i pána z Nebrasky. Většinou se o univerzitu zajímají a hezky se s nimi povídá. Český turista je většinou spíše vyplašený,“ řekla Matoušková.

O univerzitě návštěvníci většinou věděli, je netušili nic o UPointu, který není pouhým obchodem, ale informačním střediskem. Přesto si nejčastěji odnášeli trička nebo drobnosti. „Hitem léta byla barevná trička s neoficiálním logem univerzity, které používá kromě štítu i Athénu s přilbicí,“ potvrdila Matoušková.

Do UPointu ale přes léto zavítali i studenti a místní. „Zvykla si sem chodit ustálená skupinka mladých lidí. Udělali si tady útočiště. V průběhu dne přijdou, připojí se na wi-fi, čtou si, nebo se učí. Někteří z nich tvrdili, že v tom horku nemohou vydržet ani na privátech,“ popsala Matoušková.

Letním hitem byla i čítárna. „Máme tady knihy ze všech možných oborů a fakult. Lidé si sem zvykli přijít a prolistovat si je. Největší zájem byl o Příběhy uničovské archeologie, ale publikace se u nás zatím nedá koupit,“ konstatovala Matoušková.

UPoint na Horním náměstí otevřela univerzita letos v dubnu. Od počátku byl koncipován jako komunikační centrum pro studenty, akademiky a absolventy Univerzity Palackého s prodejem suvenýrů a doplňků.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.