Ženská embrya jsou v prvním trimestru ohroženější

Ilustrační foto: OU
úterý 7. dubna 2015, 19:05 - Text: Kateřina Černohorská

Vyšší porodnost chlapců je podle výzkumu odborníků z univerzity v Oxfordu zapříčiněna nižší životaschopností ženských embryí. Studie prokázala, že k početí dochází u stejného počtu ženských a mužských embryí, ovšem v prvních stádiích těhotenství dochází k častější úmrtnosti ženských plodů, což následně vede k vyšší porodnosti chlapců.

K vyšší úmrtnosti ženských embryí dochází zejména v prvním trimestru a po prvních dvaceti týdnech těhotenství se riziko úmrtnosti snižuje. Přestože výzkumníci ještě nerozumí důvodu, proč patří jedna skupina embryí k ohroženějším, uznávají, že za tímto faktem stojí určitá abnormalita.

„Zjištění naznačuje, že před námi leží mnoho oblastí, které je ještě třeba prozkoumat. Víme, že pohlaví dětí ovlivňuje jak znečištěné ovzduší, tak stres matek, ale mechanismu těchto vlivů ještě zcela nerozumíme,“ vysvětlil David Steinsaltz, který se na studii podílel.

Vyšší porodnost chlapců (51 až 52 procent narozených dětí), je podle odborníků známá už od 17. století, od 19. století navíc lékaři věděli, že úmrtnost mužských embryí je vyšší až ve druhé polovině těhotenství. Vyšší úmrtnosti ženských embryí se zatím věnovalo pouze málo výzkumů, což si odborníci přejí změnit.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.