Zemřel Václav Burian

Repro: Žurnál UP
pátek 10. října 2014, 14:43

Přišlo to jak bodnutí do srdce. Vždyť mám s ním domluvenu schůzku po neděli, kdy se vrátí, jak napsal, celá dvoučlenná firma (Burian a Tichák) z cesty do Vídně! Takže se už na tomto světě neuvidíme? S tím je opravdu těžké se vyrovnat, to je skoro nemožné přijmout.

Václav tak odešel od rozdělané práce, protože rozdělaných věcí měl vždycky více, než je možné stihnout, ale je třeba s obdivem konstatovat, že těsně před tou věhlasnou dvanáctou všechno vždy dokončil. To platilo o jeho působení v novinách, jako byly porevoluční Hanácké noviny, Scriptum nebo Literárky. Na počátku nového tisíciletí byl za svou novinářskou práci odměněn Cenou Ferdinanda Peroutky. Roku 2004, se spolu s Tomášem Tichákem ujali vydávání Listů a každoročně připomenuli jméno olomouckého exilového politika Jiřího Pelikána při udělování po něm pojmenované ceny významným osobnostem z regionu střední Evropy. Roztomilý ceremoniál udělování cen Václavem Burianem nám zůstane navždy v paměti.

Zcela nečekaně skončil život jednoho výrazného Olomoučana, s nímž odchází i kus olomoucké kultury. Byl celým svým životem potvrzením toho, že „dobrý člověk ještě žije“. Byl i v politických debatách vždy dbalý toho, abychom byli ve svých soudech spravedliví. Sám měl jistě hodně důvodů k tomu být velmi kritický nejen k totalitnímu režimu, který mu nedovolil ani studovat (absolvoval  studium bohemistiky a polonistiky na naší fakultě až roku 1996 už jako pokročilý třicátník), ale též k oportunním typům lidí z období před Listopadem i po něm.

Jako mladíček byl součástí olomouckého disentu a samizdatových aktivit, takže místo studia se vyučil chemikem a po léta se živil jako domovník. Václav byl svou letorou básník, psal verše a dobře překládal polské autory, zejména Czesława Miłosze, kterého přivedl v 90. letech i k nám na univerzitu. Vždycky jsem cítil, že byl v užší spolupráci s ním jako polonistou i novinářem skryt potenciál, který nebyl plně využit.

Josef Jařab    

 

Václav Burian (* 28. 8. 1959 Přerov † 9. 10. 2014 Vídeň)

Spisovatel, básník a novinář, který spolupracoval s katedrami bohemistiky, žurnalistiky a politologie a evropských studií na filozofické fakultě.
Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.