Zelená pomáhá proti špatné náladě

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 22. dubna 2014, 08:48 - Text: Kateřina Černohorská

Lidé, kteří cítí, že je jim s přicházejícím jarem psychicky lépe, se nemýlí. Důvodem není jen radost z vyšších teplot, náladu zlepšuje hlavně čerstvě se zelenající příroda.

Podle odborníků z wisconsinské univerzity v Madisonu jsou lidé, kteří žijí obklopeni zelení, šťastnější než ostatní. „Větší míra zeleně v okolí místa bydliště podle našeho zkoumání zmenšuje symptomy stresu, úzkosti nebo deprese,“ sdělila Kristen Malecki, která na studii spolupracovala.

Výzkumníci vyslechli asi dva a půl tisíce wisconsinských občanů z 229 sousedství a požádali je, aby ohodnotili své symptomy výše zmíněných psychických obtíží. Postarali se také o to, aby výsledky neovlivnila rasa, věk, příjem, vzdělání či jiné socioekonomické faktory participantů.

Na základě dotazníku zjistili, že lidé, kteří žijí obklopeni méně než deseti procenty stromového porostu, mají mnohem více psychických problémů než ti ostatní. Například tedy chudý člověk, žijící v oblasti národního parku se projevil jako šťastnější než bohatší osoby, které žijí v místě bez zeleného porostu.

Odborníci proto naznačili relativně jednoduché řešení depresí či úzkosti. Podle nich bude nejúčinnější, pokud si lidé kolem obydlí vysadí více stromů a květin, a kdykoliv jim bude špatně, nebudou se schovávat doma, ale vyrazí ven.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.