Zdeněk Svěrák převzal na Univerzitě Hradec Králové čestný doktorát

Zdeněk Svěrák - čestný doktor.
Foto: UHK
úterý 31. března 2015, 07:48 - Text: Jana Opočenská

Představitelé nejvýznamnějších českých vysokých škol se ve středu 25. března sešli na Univerzitě Hradec Králové. Důvodem bylo rozhodnutí jmenovat dramatika, scénáristu a herce Zdeňka Svěráka čestným doktorem za zásluhy o rozvoj jazykové kultury naší společnosti. Návrh na udělení hodnosti doctor honoris causa české literatury podala Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové a následně jej schválila vědecká rada univerzity.

Zdeněk Svěrák převzal čestný doktorát a Zlatou medaili Univerzity Hradec Králové v rámci Pedagogických dnů. „Upřímně řečeno, nečekal jsem to, že by si nějaká univerzita vzpomněla a udělila mi čestný doktorát, a že to je zrovna v tomto oboru, to je pro mne veliká čest. Já jsem si uvědomil, že tenhle jazyk český je pro mne výrobním nástrojem v mnoha ohledech. Když píšu, když jsem na jevišti, pořád to je to české slovo, které ohýbám a hledám. Čili beru to jako takové ocenění za celoživotní péči o jazyk,“ přiznal návštěvníkům přeplněné univerzitní auly Svěrák při slavnostním obřadu. Ten se celou dobu nesl v duchu „svěrákovského“ laskavého humoru.

„Moje generace s jeho tvorbou vyrostla, ale ctí a velebí ho i generace mých rodičů. Za vlastní jeho tvorbu přijala i generace mých dětí a jeho básničky a písničky si zpívají i naši nejmenší,“ uvedl rektor Univerzity Hradec Králové Josef Hynek. Na Svěrákově více než padesátileté práci si cení nejen inteligentního, moudrého a veskrze lidského humoru. Vyzdvihl také vytříbený styl a cit pro práci s českým jazykem.

Uvolněná atmosféra ani smích nijak nenarušovaly tradiční důstojnost starobylého ceremoniálu, což po jeho skončení ocenil i sám novopečený doktor.  „Obřad byl důstojný, ale byl i humorný. A to je bezvadné, protože já bez humoru nemohu dýchat,“ řekl Svěrák.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.