Západočeská univerzita hostila stážisty z Etiopie

Foto: Archiv ZČU
čtvrtek 29. října 2015, 16:13 - Text: Jana Opočenská

Sedm stážistů z etiopského ministerstva průmyslu a univerzity v Adigratu přijelo do České republiky, aby nabyli nové znalosti v oblasti ekonomie. Na Fakultě ekonomické Západočeské univerzity v Plzni strávili jeden říjnový týden.

„Úkolem naší fakulty je vyškolit stážisty v jakémsi ´ekonomickém minimu´, které pak zúročí v praxi,“ uvedl proděkan ekonomické fakulty pro vnější vztahy Jiří Preis. Stážisté se například dozvěděli, jak sestavit podnikatelský plán, jaký je vztah nabídky a poptávky, na která rizika si musí dát při podnikání pozor nebo jak se rozhodují zákazníci. Získali také poznatky o základních analýzách podnikatelského prostředí a o klíčových aspektech finančního managementu.

Školení neprobíhalo jen v rovině teoretické, ale i praktické, kdy se stážisté seznamovali s českým podnikáním v zemědělství a potravinářství. Navštívili například plzeňský pivovar a minipivovary nebo farmy v okolí Plzně. Exkurze nabídly také příležitost diskutovat se zaměstnanci navštívených firem.

Úkolem institutu etiopského ministerstva průmyslu, kde stážisté pracují, je poskytovat odbornou podporu pro soukromý sektor zabývající se potravinářstvím a zemědělstvím. Hlavní oblastí je pro ně vzdělávání a modernizace institucionálního rozvoje i exportu. Etiopská vláda v minulých letech založila několik takových institutů pro různé sektory a ve spolupráci s mezinárodními partnery postupně usiluje o to, aby dobře fungovaly.

Školení etiopských stážistů proběhlo ve spolupráci také s Fakultou tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.