Západočeská univerzita hostila matematiky z celého světa

Matematici z celého světa jednali na konferenci v Chebu.
Foto: ZCU
úterý 15. září 2015, 09:53 - Text: Jana Opočenská

Téměř dvě stovky matematiků z celého světa se sešly minulý týden v Chebu. Konal se zde totiž 33. ročník mezinárodní konference Matematické metody v ekonomii, kterou pořádala Fakulta ekonomická Západočeské univerzity v Plzni.

Od 9. do 11. září mezi sebou intenzivně debatovali odborníci na ekonometrii, matematické modely i operační výzkum. Úvodní slovo letos patřilo Peteru Toumanoffovi z Marquette University z amerického Milwaukee ve Wisconsinu, jehož přednáška s názvem A Mathematical Model of Institutional Choice měla velký ohlas. Praktický pohled na matematické modelování v ekonomii zprostředkoval druhý hlavní řečník, Radek Šnobl z České národní banky.

„Letošní ročník se řadí z hlediska účasti k těm početnějším, na čemž má zásluhu organizační výbor, partneři a také zajímavé a příjemné místo konání,“ uvedl David Martinčík, hlavní organizátor akce. Konference se stala i místem, kde pravidelně jednají zástupci České společnosti pro operační výzkum.

Konference Matematické metody v ekonomii je jednou z prestižních událostí ekonometrické a matematické sféry. Podílí se na ní celá řada českých vysokých škol a také odborná vědecká sdružení a společnosti, například Česká a Slovenská společnost pro operační výzkum nebo Česká ekonometrická společnost. V pořádání se každoročně střídají významná univerzitní pracoviště v České republice.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.