Zákusky i historie. Ve Vlastivědném muzeu
Vlastivědné muzeum připravilo opravdu voňavou výstavu. Návštěvníky zve na procházku po historii olomouckých prvorepublikových cukráren, zavede je ale také do výroby a alespoň očima jim dá ochutnat zákusky, připravené podle původních receptur. Píše o tom portál Olomouc.cz.
Už tu bylo ledacos, Historické cukrárny, jak se jmenuje nejnovější výstava, ještě ne. Právě ty mohou návštěvníci Vlastivědného muzea obdivovat a objevovat. "Výstavu jsme zčásti převzali od společnosti Letohrádek Mitrovských z Brna, zbytek jsme doplnili vlastními nebo vypůjčenými exponáty," prozradil portálu ředitel muzea Břetislav Holásek. Podle kurátorky Hany Jabůrkové nebylo lehké některé exponáty získat a stálo to i hodně cestování. "Podařilo se nám ale například na jižní Moravě vypátrat příbuzné legendárního cukrářského rodu Dejmal, kteří nám zapůjčili některé historické náčiní, ochotní byli i příbuzní a dědicové dalších olomouckých cukrářů," nastínila pro Olomouc.cz Jabůrková. Podle ní v Olomouci za časů první republiky měly cukrárny velkou tradici. "Bylo jich tu opravdu hodně, zdaleka ne každý ale dosáhl proslulosti právě Dejmala, který platil za evropskou špičku a jeho podnik si pochvalovaly i hvězdy jako třeba Oldřich Nový," poznamenala Jabůrková.
Historii těchto podniků přibližuje několik panelů s texty a fotografiemi, které doplňují původní exponáty: obaly, dózy, krabice, etikety a různé další předměty.
Součástí expozice je také historické náčiní, které se v cukrářství používalo: různé válečky, formičky či přístroje, o kterých už dnes málokdo tuší, k čemu původně sloužily.
Výstava skončí 20. ledna.
Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.
