Zahraniční studenti se na týden stanou dobrovolníky

Úklid v zoo na Svatém Kopečku.
Foto: ESN UP
pondělí 28. dubna 2014, 15:56 - Text: Monika Durajová

Spousta českých studentů si myslí, že se Erasmus v Olomouci rovná jedné velké party, a zahraničním posluchačům vyčítají, že na ně vyučující kladou menší nároky. Že jde o přikreslený názor, ukáže tento týden Social Erasmus Week.

Olomoucká pobočka mezinárodní studentské organizace Erasmus Student Network (ESN) pořádá Social Erasmus Week, aby zapojila mezinárodní studenty do veřejně prospěšných aktivit skrze dobrovolnickou činnost, a umožnila jim přiblížit se místnímu životu a lidem v zemi, kde tráví svůj výměnný pobyt.  

„Je to skvělá příležitost, jak můžeme na mezinárodní úrovni ukázat, že ve vykonávání prospěšné činnosti neexistují kulturní bariéry. Minulý semestr měla tato akce pozitivní odezvu a účastníci programu Erasmus zapojení do dobročinných aktivit sami vítají,“ uvedla za olomouckou pobočku ESN Klára Henzlová.

Studijní program Erasmus není jen o nových přátelích a zlepšení angličtiny. Mezinárodní studenti se po určitý čas stávají součástí kultury a života cizí země. Široká paleta možností nabízí účastníkům programu Erasmus nový pohled na sebe i na svět okolo a jednou z cest může být právě účast na Social Erasmus Week.

Olomoucká sekce ESN připravila pro své členy i zahraniční studenty bohaté možnosti. Tradičně se bude konat akce s názvem Free Hugs neboli Objetí zdarma. Další z plánovaných aktivit je darování krve nebo návštěva kojeneckého ústavu.

Dobrovolnictví se však nebude týkat jen lidí, zájemci budou mít možnost pomáhat i zvířatům. Už podruhé se ESN UP Olomouc vydá do zoo pomoci místním pracovníkům s úklidem veřejných prostranství a dobrovolníci budou mít možnost vidět zoologickou zahradu z poněkud jiné perspektivy než běžní návštěvníci.

Charita a ekologické aktivity nejsou jedinými pilíři Social Erasmu, důležitá je i vzdělávací činnost. Zahraniční posluchači univerzity zavítají na některou z olomouckých středních škol a místní studenti budou mít jedinečnou možnost dozvědět se více o jiných jazycích a kulturách.

Aktivity Social Erasmus Week naplňují základní cíle programu Erasmus, mezi které patří budování pozitivních hodnot a sbližování Evropy.

Autorka je studentkou oborů Česká filologie a Žurnalistika.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.