Zahraniční studenti a vědci už nemusí na cizineckou policii do Přerova

Rektor Jaroslav Miller (vlevo) a ředitel odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman (vpravo) při otevření pobočky cizinecké policie na třídě Svobody.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 22. září 2014, 15:50 - Text: Pavel Konečný

Nová pobočka odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra je ode dneška umístěna v prostorách děkanátu lékařské fakulty. Jedná se o první pobočku na české univerzitě, kde si cizinci mohou vyřídit povolení k pobytu přímo na akademické půdě.

„Pro zahraniční studenty tím odpadá cesta pro povolení k pobytu až do Přerova,“ zdůraznil rektor Jaroslav Miller. Pobočka bude fungovat vždy ve čtvrtek a sloužit bude pouze pro studenty či zaměstnance univerzity.

„Je to pro nás příkladná a zároveň pilotní spolupráce,“ prohlásil ředitel odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman. Podle něj jinde v republice neexistuje taková anomálie, že by cizinecká policie nesídlila v krajském městě. „Naším cílem je výhledově se přestěhovat z Přerova do Olomouce, jakmile najdeme volné nekomerční prostory,“ dodal.

Pobočka na třídě Svobody 8 bude fungovat jednou týdně. Odhadem bude sloužit osmi stovkám lidí, což je asi pětina cizinců v Olomouckém kraji. „Je tady největší koncentrace jednoto typu klientů,“ podotkl Haišman.

Problém se rovněž týká asi třetiny ze 150 vědců působících v univerzitních centrech, ale i studentů programu Erasmus. Nejvíce zahraničních studentů je v Olomouci z Malajsie a Tchaj-wanu. „Máme je vytipované a odložené stranou,“ vysvětlil přerovský referent bezpečnosti státu Vladislav Kaukuš. Studenti ze zemí mimo Evropskou unii se musí na cizinecké policii opakovaně hlásit vždy po roce, zaměstnanci se smlouvou na dobu neurčitou po dvou letech. Nebo vždy při změně adresy.

Také studenti z EU potvrzení o pobytu, ovšem bez biometrických údajů, někdy potřebují. „Není to povinnost, ale právo v případě pobytu nad devadesát dnů, když takové potvrzení požaduje banka, zdravotní pojišťovna nebo třeba mobilní operátor,“ vysvětlil Kaukuš.

Zřízení pobočky je vyjednávacím úspěchem univerzity, ale podle rektora se povedlo také díky vstřícnosti ministerstva. „Je to pro nás úleva,“ řekl Miller. Žádná jiná univerzita takovou službu nemá. „Pokud vím, tak Karlova univerzita se zajímá o něco podobného,“ dodal rektor.

Univerzita Palackého od roku 2011 až dosud pro cizince organizovala převoz do Přerova mikrobusem a často i s tlumočníkem. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.