Zahraniční pobyty zvyšují odborné kompetence akademických pracovníků i studentů

Foto: Bronislava Janíčková
pátek 29. srpna 2014, 10:27 - Text: (Redakční pošta)

Zahraniční pobyty akademických pracovníků i doktorandů zvyšují odborné a jazykové kompetence všech zúčastněných. Cílem pobytů je nejen získání zkušeností, přínos inovativních změn, ale také navázání kontaktů s partnerskými univerzitami a vědeckými institucemi.

Inovace výuky hydrobiologických disciplín spočívají především v propojení teoretických a praktických poznatků. Jedním z cílů projektu OP VK Inovace studia hydrobiologie, řešeného ve spolupráci biologických kateder PřF UP, je také podpora zahraničních pobytů. Tyto krátkodobé stáže umožňují zúčastněným nahlédnout do výukových materiálů i laboratorního zázemí zahraničních pracovišť. Pro realizaci cílů tohoto projektu jsou poznatky z diskuzí se zahraničními kolegy velmi přínosné. Poskytují řadu nových podnětů pro inovaci výuky hydrobiologie na naší fakultě, týkajících se například náplně a koordinace teoretické a praktické výuky. V rámci navázaných kontaktů se zahraničními partnery plánujeme další rozšíření spolupráce. V připravovaných projektech budou zahrnuty mimo jiné také odborné terénní exkurze studentů, které budou vedeny na významné evropské lokality (velké nížinné řeky v Polsku a v Maďarsku, alpské řeky a jezera v Rakousku a další).

V rámci tohoto projektu již proběhlo několik velmi přínosných zahraničních cest členů realizačního týmu. Akademičtí pracovníci, doktorandi, ale také někteří magisterští studenti tak měli možnost srovnání edukačního systému, odborných exkurzí, laboratorní práce i terénního výzkumu na Univerzitě Mikuláše Koperníka v polské Toruni, v laboratořích Museo delle Scienze v italském Trentu či na Biologické stanici v rakouském Lunz am See.

Šest členů řešitelského týmu se zúčastnilo studijního pobytu na ostrově Bali v Indonésii. V rámci pobytu studovali celkovou geomorfologii ostrova, specifika abiotických vlastností a biologie vysychavých tropických řek, nebo využití sirných vod v lázeňství. Významnou součástí pobytu bylo potápění a poznávání mořské fauny korálových útesů. Byla rovněž vytvořena rozsáhlá foto/video dokumentace těchto unikátních biotopů, která bude využita v inovací specializovaných biologických a hydrobiologických předmětů např.: Oceánografie, Hydrobiologie, Úvod do mořské biologie, Terénní cvičení z mořské biologie, Systém a fylogeneze bezobratlých, Struktura a funkce vodních ekosystémů a dalších. Ve spolupráci s místní neziskovou organizací Mimpi Bali Foundation, zaměřenou především na ochranu korálových útesů jsme vybudovali mořské akvárium, které je součástí environmentálního centra v resortu Selang.

Více informací o projektu je k nalezení na: www.hydrobiologie-projekt.upol.cz

RNDr. Vladimír Uvíra, Dr.
Mgr. Bronislava Janíčková, DiS.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.