Záhadu nádorů u dětí objasnili vědci z Masarykovy univerzity

Ilustrační foto: Freeimages
sobota 25. října 2014, 17:46 - Text: Jana Opočenská

Nádory mozku u dětí jsou hrozivé a nevypočitatelné. Velmi zákeřný je takzvaný meduloblastom, který je nejčastějším typem zhoubného nádoru centrálního nervového systému dětí. Příčinu jeho vzniku vyjasnili vědci z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Výsledky objevu otiskl i prestižní vědecký časopis Nature.  Vědci z Brna v něm popsali, že asi pět procent nádorového bujení způsobuje specifický gen, jehož mechanismem se během výzkumu zabývali.

„Nejen tento, ale řada dalších výzkumů zvýšila naše znalosti biologie meduloblastomu, což nám umožní významně zefektivnit léčbu pacientů,“ vysvětlil Jaroslav Štěrba, z Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno a proděkan lékařské fakulty.

Brněnští lékaři nezkoumají meduloblastomy sami, již několik let spolupracují s velkým mezinárodním týmem. „Spolupráce je nezbytná, protože jde o vzácné nádory. V Česku je ročně diagnostikováno okolo patnácti dětí s těmito nádory. Pro jejich studium je však potřeba výrazně větší počet případů,“ vysvětlil další z autorů článku Karel Zitterbart.

Se zahraničními kolegy nyní Brňané připravují nové postupy léčby nemocných dětí, které vypracovávají právě na základě nejnovějších informací o vzniku meduloblastomů. Možná i to zvýší podíl vyléčených dětských pacientů. Ten se pohybuje kolem sedmdesáti procent. Do života si ale děti po léčbě odnášejí vážné následky jako poškození sluchu nebo snížení IQ.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.