Žádná sláva. Děti nacvičovaly správné mytí rukou

Výsledek. Mytí rukou – žádná sláva.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 6. března 2014, 14:20 - Text: Martin Višňa

Proč je důležité mýt si ruce, která místa patří k těm nejzanedbávanějším anebo kolik bakterií žije na mobilním telefonu. To jsou otázky, jimiž se včera s lektory z ústavu preventivního lékařství zabývali na lékařské fakultě studenti Dětské univerzity.

„Abychom si nezpůsobili nějaké onemocnění a zůstali zdraví,“ shodli se malí vysokoškoláci v odpovědi na ten nejočekávatelnější dotaz přednášky, tedy proč je hygiena horních končetin nezbytná.

Ondřej Holý jim následně vysvětlil, co jsou to bakterie a že na člověka číhají úplně všude. „Pokud si neumyjete ruce po použití toalety, mohou se střevní bakterie přenést třeba až na klávesnici počítače nebo na mobilní telefon. Na nich se často vyskytuje větší spektrum bakterií než na obávaném záchodovém prkénku,“ překvapil děti Holý.

„Ideální je mýt si ruce teplou vodou a za použití mýdla aspoň dvacet až třicet vteřin a soustředit se přitom kromě dlaní důkladně také na každý prst včetně oblasti nehtů. Ruce pak důkladně osušte, nejlépe jednorázovým papírovým ručníkem, jejich užití snižuje výskyt bakterií na ruce průměrně až o 77 procent,“ poučil poté studenty o správném postupu.

Ten si malí vysokoškoláci také následně prakticky vyzkoušeli s pomocí dezinfekce a přístroje Dermalux s UV lampou, který se ke kontrole hygieny rukou používá. „Abych pravdu řekla, nebyla to žádná sláva. Zapomínali často na hřbet ruky, část dlaně kolem palce a na konečky prstů. Děvčata ve třetí skupině ale byla moc šikovná,“ vyhodnotila nácvik, který měl soutěžní nádech, docentka Ivanka Matoušková.

Vedle toho se děti dozvěděly také, jaká onemocnění si mohou zanedbáváním hygieny způsobit anebo že 15. říjen je Světový den mytí rukou.

„Netušil jsem, že je všude tolik bakterií, dost mě to překvapilo. Ode dneška už si budu ruce mýt i po hraní na klavír,“ slíbil při odchodu domů Tomáš Zavadil.

Příští středu se posluchači Dětské univerzity společně s Alenou Opletalovou z pedagogické fakulty zaměří na oblast finanční gramotnosti.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.