Začal týden Daruj krev s rektorem UP

První dárce krve přišel ráno podpořit rektor univerzity Jaroslav Miller (vpravo).
Fotogalerie: Milada Hronová
úterý 23. února 2016, 07:10 - Text: Milada Hronová

Univerzita Palackého slaví sedmdesátileté výročí od svého obnovení. Součástí programu oslav je i akce Daruj krev s rektorem UP. Od včerejšího rána tak míří na Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc studenti i zaměstnanci univerzity. Dvě třetiny z téměř tří set nahlášených jsou prvodárci.

„Vítáme každou příležitost, která k nám přivede nové dárce. Dárcovská základna stárne a její počet se snižuje. Týden s Univerzitou Palackého, která má tisíce studentů a hodně zaměstnanců, je pro nás nejbohatším týdnem v roce. Doplníme zásoby krve a současně získáme i nejvíc prvodárců. Řada z nich se k nám pak vrací i opakovaně,“ řekla Dana Galuszková, primářka Transfuzního oddělení FNOL.

 

Daruj krev s rektorem zahájil v sedm hodin ráno Jaroslav Miller. Společně s ním přišli zaměstnanci a studenti. Prvním dárcem dne se stal Pavel Brázda z Centra výpočetní techniky, který daroval krev už osmatřicetkrát.  

Během týdne se vypraví do transfuzního oddělení 273 nahlášených studentů a akademiků, z toho 150 bude darovat krev poprvé. „Jsou to skoro dvě třetiny, což je velmi pozitivní. Každý z dárců dostane malý univerzitní dárek doplněný o vitamíny, které do balíčku přidala fakultní nemocnice. Loni darovalo krev během února 140 lidí z univerzity, za celý rok 2015 se počet vyšplhal na číslo 510,“ řekl Ondřej Martínek z oddělení komunikace Univerzity Palackého.

Týdenní akce Daruj krev s rektorem má u studentů velký ohlas. Pravidelně dává krev například Tomáš Drozd. „Je to obnovitelná tekutina. Nic to nestojí a může pomoci,“ řekl student čtvrtého ročníku lékařské fakulty, který pochází ze Šumperka. Svůj šestý odběr se rozhodl uskutečnit právě v Olomouci.

Pomoci ostatním chce i Veronika Horská, posluchačka ekologie a ochrany životního prostředí, která má zkušenosti s dárcovstvím krevní plazmy. „Zkoušela jsem to už loni, ale nevyšlo to, protože jsem měla nedostatek červených krvinek. Letos jsem zdravá a chci pomáhat,“ řekla studentka druhého ročníku přírodovědecké fakulty. O akci se dozvěděla z univerzitního Facebooku.

Úplně poprvé si nechala vzít krev Monika Fojtů z pedagogické fakulty. „Rozhodla jsem se, že budu tímto způsobem pomáhat až ve chvíli, kdy mi leukémií onemocněl bratranec,“ vysvětlila studentka učitelství pro první stupeň a speciální pedagogiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.