Začal Gaudeamus, univerzita vábí budoucí studenty

Pavilon G1 brněnského výstaviště.
Fotogalerie: Martin Višňa
úterý 5. listopadu 2013, 21:08 - Text: Martin Višňa

Stovky lidí od rána proudily ke stánku Univerzity Palackého na veletrhu pomaturitního vzdělávání Gaudeamus na brněnském výstavišti. Největší nápor potenciálních studentů ovšem prezentaci teprve čeká.

„Obvykle bývá největší nápor ve středu, uvidíme. Zahajovací den byl ale podle mě oproti dřívějším ročníkům trošku slabší,“ uvedl k dnešnímu otevření vedoucí olomoucké výpravy Ondřej Martínek.

Že by se však zástupci nejstarší moravské vysoké školy nudili, o tom nemůže být řeč. Sám Martínek prezentoval ve dvacetiminutovém bloku pro zcela zaplněný přednáškový sál, studijní referentky zase co chvíli doplňovaly na svých stanovištích informační materiály.

Zvlášť u pedagogické fakulty se během včerejšího dopoledne tvořila větší fronta. Zamířila do ní i Anna Benešová, která se zajímala o učitelství pro 1. stupeň. „Jsem spokojená, dozvěděla jsem se vše, co jsem potřebovala vědět. Velmi se mi líbil váš stánek, je barevný a přehledný. A vaše propagační klipy jsou také super,“ nešetřila chválou Brňanka, kterou čeká maturita na tamní pedagogické škole.

Prsa, hlavolamy i kouřící Sue

Vedle informací o studiu si mohou návštěvníci u stánku, který je jednou z nepřehlédnutelných dominant ve výstavním pavilonu G1 brněnského výstaviště, otestovat svou bystrost a důvtip při řešení hlavolamů, vyzkoušet si jízdu ve sportovním vozíčku nebo se leccos dozvědět o správném čištění zubů či prevenci rakoviny prsu.

„Máme tu také didaktickou pomůcku zvanou Kouřící Sue. Když jí vložíme do ústního otvoru zapálenou cigaretu a zmáčkneme, tak jde vidět, jak se usazují v těle nebezpečné látky,“ vysvětlila Dagmar Koubová z pedagogické fakulty, studentka učitelství odborných předmětů pro zdravotnické školy. 

Souboj děkanů

Popularizační část stánku přitom včera zažila i napínavý souboj v trojrozměrných piškvorkách. Stanuli proti sobě děkani lékařské a přírodovědecké fakulty Milan Kolář a Juraj Ševčík, přihlíželi rektor Miroslav Mašláň a prorektor Michal Malacka. „Milane, ať uděláš, co uděláš, prohrál jsi,“ nedával svému soku šanci na zvrat ve hře Ševčík. Později se už zase jako spolupracovníci odebrali na jednání kolegia rektora, které se na brněnském výstavišti konalo.

Jubilejní dvacátý ročník Gaudeamu, který je s průměrnou návštěvností kolem 30 tisíc osob největším veletrhem pomaturitního vzdělávání v Česku, trvá do pátku 8. listopadu. Prezentace Univerzity Palackého je zároveň pozvánkou na Den otevřených dveří, který se na všech jejích fakultách koná v sobotu 23. listopadu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.