Za sníženou funkcí antibiotik stojí enzymy

Ilustrační foto: Freeimages
středa 29. října 2014, 10:26 - Text: Kateřina Černohorská

Vědci z univerzity v britském Bristolu přišli na to, jak snížit odolnost některých bakterií vůči antibiotikům. Zjistili, že důležitou roli v této problematice hraje funkce enzymů.

 Za použití počítačových simulací vědci zkoumali, jak bakterie reagují na činnost enzymů. Ty totiž někdy rozštěpí strukturu antibiotik tak, že léky přestanou účinkovat a bakterie se vůči nim stanou odolnými. Nová zjištění prokázala, že je možné testovat reakce enzymů na antibiotika a tím případně zabránit nevhodné reakci. 

Odborníci se zaměřili specificky na rostoucí odolnost bakterií vůči carbapenům, které lékaři používají proti mnoha bakteriálním infekcím a odolným onemocněním, například proti bakterii E. coli. Protože ovšem rezistence vůči carbapenům roste, odolnost bakterií se zvyšuje. To u pacientů mnohdy vede i k úmrtí.

Při výzkumu došli vědci k názoru, že nejdůležitější částí celého procesu je moment, kdy enzym vypouští rozložené antibiotikum. Pokud se toto děje rychle, enzym je schopen léčivo „požvýkat“ a bakterie se stává odolnou. Pokud se to děje pomalu, enzym se zahltí, antibiotikum nemůže poškodit a bakterie umírají. Rychlost vypouštění antibiotik závisí na energetické bariéře celé reakce, ta se ovšem liší. 

„Zjistili jsme, které enzymy vypouští antibiotika pomaleji, což znamená, že v budoucnosti budeme moci říci, jak budou reagovat vůči specifickým druhům léků a budeme tak moci dávkovat vhodnější antibiotika,“ vysvětlil Adrian Mulholland, který se na studii podílel. 

Odborníci doufají, že výzkum povede zejména ke zdokonalení léčby závažných onemocnění. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.