Za profesorem Františkem Dvořákem

Ilustrační foto: Pavel Konečný
pátek 13. listopadu 2015, 10:09

Devátého listopadu 2015 zemřel ve věku 95 let historik umění František Dvořák, rodák z Červenky u Litovle a dlouholetý učitel na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Dvořákova profesní dráha se nejvíce spojila s Prahou, kde vystudoval dějiny umění u Antonína Matějčka a asistoval pak jinému velkému českému uměnovědci Václavu Vilému Štechovi. Ze všech odborných zájmů Františka Dvořáka si zřejmě zaslouží největší pozornost jeho texty o soudobých českých umělcích, ve kterých se i v temné době padesátých let dokázal vyhýbat politice a ideologii a soustřeďoval se místo toho na koncept, jemuž se říkalo „člověk v umělci“. Jan Zrzavý, František Tichý, Kamil Lhoták i jiní nejlepší čeští výtvarníci, o nichž Dvořák psal a přátelil se s nimi, mu proto důvěřovali mnohem víc než jiným tehdejším představitelům uměleckohistorického oboru. Totéž určitě platilo o početných čtenářích Dvořákových článků v deníku Lidová demokracie.

O jeho schopnosti zpřístupňovat kvality starého i moderního umění jsem se sám přesvědčil jako jeho žák na střední grafické škole a poté na naší olomoucké alma mater. V přednáškách, zdánlivě pojatých jako nepřetržitý sled zábavných historek o umělcích a protkávaných občas dokonce operními áriemi v osobitém učitelově podání, vždy náhle zasvítil úžasně přesný postřeh o významu té nebo jiné umělecké osobnosti a o hodnotě její tvorby. Takto mě právě František Dvořák v Olomouci přivedl k dějinám moderní architektury, u nichž jsem zůstal dodneška.

Prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc., vedoucí katedry dějin umění FF UP v Olomouci


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.