Za obezitou je smažené jídlo i genetika

Ilustrační foto: SXC
sobota 29. března 2014, 10:39 - Text: Kateřina Černohorská

Riziko vzniku obezity v souvislosti s pravidelnou konzumací smaženého jídla může záviset na genetické výbavě jedince. Ve své studii to zjistili vědci z Harvardovy univerzity.

Lidé s genetickou predispozicí ke vzniku obezity a s ní spojených chorob mají podle vědců vyšší riziko nadváhy, pokud budou jíst smažené potraviny. „Naše studie ukazuje, že tato predispozice může zesílit nežádoucí účinky spotřeby smažených potravin na tělesnou hmotnost,“ sdělil hlavní vedoucí výzkumu Lu Qi v Harvard Gazette. 

Odborníci analyzovali data 31 049 žen a 6379 mužů, kteří odpovídali na frekvenční dotazník. V něm vyplňovali, jak často jedí smažená jídla – doma, v práci nebo venku. Vědci hodnotili i index tělesné hmotnosti, tedy BMI, a další faktory životního stylu, jako například zda se dotazovaní věnují tělesné aktivitě, nebo ne. Kromě toho, že výsledky prokázaly spojení konzumace smažených jídel a vyššího BMI, toto spojení bylo mnohem vyšší u lidí, kteří měli k přibírání genetické předpoklady. 

„Naše zjištění ukazují, že genetické riziko obezity by lidé mohli zmírnit jednoduchou změnou ve stravovacích návycích,“ prohlásil spoluautor studie Frank Hu. „K přejímání zdravější životosprávy bychom ovšem měli podporovat i lidi, kteří tolik geneticky náchylní nejsou,“ připomněl.

Studii financoval americký Národní institut zdraví.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.