Z testů DNA je možné odhalit předpoklad k rakovině krve

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 2. prosince 2014, 14:10 - Text: Kateřina Černohorská

Výzkumníci z Harvardovy univerzity odhalili snadno zjistitelný „premaligní“ stav krve, který výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že jedinec v budoucnu onemocní jedním z typů rakoviny krve, jako je například leukémie, lymfom nebo myelodysplastický syndrom. 

Většina genetických výzkumů rakoviny se dosud soustředila na studium genomů pokročilých stadií rakoviny a na identifikaci mutujících rakovinných genů. Nová studie se ovšem zaměřila na somatické mutace. To jsou takové, které buňky získávají v průběhu času a ty se dále replikují a regenerují.

Díky nové studii vědci získali vzorky somatických mutací, které provází rakovinu krve. Premaligní stav je možné detekovat jednoduše z testu DNA, u lidí s touto mutací je až desetinásobně vyšší riziko vzniku rakoviny.

„Většina lidí si myslí, že nemoc je černobílá – buď jste zdraví nebo nemocní. Pravda je ale taková, že většina chorob se vyvíjí postupně a někdy ten vývoj trvá i léta, a to je důležité si uvědomit,“ vysvětlil Steven McCarroll, který na studii spolupracoval.

Premaligní stav se objevuje častěji u lidí starších než čtyřicet let, nicméně v určitém množství se vyskytuje ve všech životních dekádách, přičemž u lidí nad sedmdesát let je jej možné objevit až u deseti procent. U pacientů s touto mutací existuje pětiprocentní riziko vývoje některého z druhů rakoviny krve v průběhu následujících pěti let.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.