Z nových skript „Základy Toxikologie“ mohou těžit nejen studenti

středa 29. října 2014, 10:12 - Text: (Redakční pošta)

V rámci ukončeného OPVK projektu „Levný lék antabus jako protinádorové léčivo: mechanismus účinku a klinické testy“ byla vydána skripta, jež mají sloužit jako studijní materiál pro přednášky Základy Toxikologie, které pod patronací Katedry buněčné biologie a genetiky (KBB) na Přírodovědecké fakultě přednáší doc. Ing. Radim Vrzal, Ph.D.

Za posledních 5 let vyšlo pod záštitou katedry několik skript, která doplňovala předměty katedrou vyučované. Jednalo se o Genetiku, Buněčnou biologii, Virologii či Filozofii přírodních věd. Vše bylo podpořeno z evropských sociálních fondů. S výjimkou posledně jmenovaného předmětu byly dané předměty vyučovány již delší dobu. „Je naší touhou a hlavně povinností vytvářet kvalitní zázemí pro naše studenty a k tomu jim pomáháme jak tvorbou nových předmětů, které je mohou dále rozvíjet či specializovat, tak tvorbou adekvátního studijního materiálu, který jim jejich studium dále usnadní“, předjímá profesor Zdeněk Dvořák, DrSC et PhD, vedoucí KBB a řešitel většiny OPVK projektů na katedře.

Předmět Základy Toxikologie vznikl z podpory jiného než výše zmiňovaného evropského projektu teprve před 4 lety a byl prvně přednášen v akademickém roce 2010/2011. Tento předmět, stejně jako právě vydaná skripta, pokrývá nejběžněji diskutované oddíly toxikologie, jako biotransformaci, toxické působení látek na určitý cílový orgán, chemicky indukovanou karcinogenezi a jiné. Ačkoliv jsou skripta prosta schémat či obrázků, popisují jednoduchou formou toxické působení vybraných látek jak přírodního původu, tak produktů chemického průmyslu či léků na lidský organismus. Snaží se zdůraznit důležitost metabolické přeměny některých toxických látek, jež často sama stojí za jejich toxickým účinkem a zároveň se skripta zlehka dotýkají molekulárního mechanismu působení vybraných modelových sloučenin na lidský organismus, což je zcela nepochybně přínos pro studenty molekulární biologie a nejen pro ně.

Tato skripta mají sloužit především jako hlavní studijní materiál a doplněk k přednáškám. Nicméně je i touhou autora, aby jejich čtení vyvolalo ve studentech otázky, na něž nenajdou v skriptech odpovědi a byli tak nuceni diskutovat s přednášejícím, mezi sebou či hledat odpovědi v aktuální vědecké literatuře. „Neboť jen touha po nalezení odpovědí na vyřčené otázky je hnací silou nejen pro úspěšný průběh jejich studia ale i pro jejich vlastní budoucnost. Nikdo na světě nezná odpovědi na všechny otázky, ani já ne, ale je mojí povinností rozdmychat diskuzí a neúplnými odpověďmi jejich touhu po poznání a v podstatě jim ukázat cestu, kterou by měli kráčet, pokud se již vstupem na naši fakultu, potažmo katedru, rozhodli cestou poznání vydat“, je přesvědčen docent Vrzal.

Sama o sobě nejsou skripta uceleným přehledem o všech oblastech toxikologie, se kterými se lze ve světě setkat a z ichž některé vznikly teprve nedávno (např. nanotoxikologie), ale studentům zejména bakalářského směru, kterým jsou skripta určena, přinesou nahlédnutí do zajímavých zákoutí toxikologie, i když i autorovi je dle vlastních zkušeností jasné, že některé subkapitoly (např. toxikokinetika) budou z důvodů použití matematického aparátu studenty pravděpodobně přehlíženy.

Skripta tak dobře poslouží nejen studentům, kteří si tento předmět zvolí ale zároveň všem, kteří se o toxikologii chtějí dozvědět něco zajímavého. 

doc. Ing. Radim Vrzal, Ph.D.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.