Z kasáren depozitář?

Hanácká kasárna.
Foto: Jan Procházka, Olomouc.cz
pondělí 28. července 2014, 15:12 - Text: (caf)

Armádou nedávno opuštěná budova Hanáckých kasáren na třídě 1. máje je v hledáčku Olomouckého kraje. Ten by rád objekt získal do svého vlastnictví. Plány na využití už existují: mohly by se sem přesunout rozsáhlé krajské archivy, ale třeba také depozitáře Vědecké knihovny, nyní uložené v červeném kostele. Informaci přinesl server Olomouc.cz.

Hejtman Jiří Rozbořil podle serveru už pověřil pracovní skupinu, která má objekt prozkoumat a navrhnout jeho využití. „Dlouhodobě se potýkáme s nedostatečnou kapacitou našich depozitářů. Podobné problémy má i vlastivědné muzeum a vědecká knihovna. Plánujeme navíc vytvoření jakési centrály cestovního ruchu. Možnosti využití jsou nekonečné,“ nastínil Rozbořil.

Novogotický „červený“ kostel z počátku dvacátého století slouží od roku 1959 jako sklad. Vědecká knihovna tu má uloženo na čtvrt milionu svazků. Pokud by se přemístily do objektu kasáren, kostel by mohl začít sloužit jinému účelu. Podle hejtmana Rozbořila třeba kultuře. „Napadá mě jeho využití například pro různé kulturní akce, mohlo by to zajímavým způsobem rozšířit možnosti ve městě," cituje Olomouc.cz hejtmana.

Všechno má ale jeden podstatný háček. Kraj totiž nehodlá za obrovský objekt kasáren platit. „Jednání s armádou se teprve rozbíhají. Chtěli bychom dosáhnout převodu do našeho vlastnictví za symbolickou částku. Pokud se to nepovede, tak je celá debata zbytečná,“ konstatoval Rozbořil.

Podobné převody v rámci veřejných institucí ale nejsou ničím neobvyklým. Za podobných podmínek chce například olomoucká univerzita získat na sousedním náměstí Republiky objekt vojenských archivů, uvádí Olomouc.cz.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.