Z Hané do centra Evropy

Roman Adamec v bruselské kanceláři.
Foto: OK4EU
pondělí 6. října 2014, 17:40 - Text: Pavel Konečný

Pět měsíců potrvá stáž Romana Adamce na Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu. Student oboru Mezinárodní rozvojová studia na přírodovědecké fakultě zamířil do hlavního města unie v září.

„Když jsem objevil na internetových stránkách univerzity nabídku stáže na Zastoupení Olomouckého kraje, neváhal jsem a rozhodl se zjistit, jak to vlastně v Bruselu chodí,“ objasnil Adamec.  Podle svých slov chtěl zjistit, jakým způsobem pracují evropské instituce a jak probíhají jednání o důležitých otázkách.

„Hned první pracovní den jsem měl možnost zúčastnit se konference a od prvního dne tak naskočit do kolotoče nekončících jednání, seminářů a jiných odborných akcí, které se v Bruselu denně pořádají,“ popsal svou zkušenost.

Postupně ale také objevoval město a jeho různá zákoutí. Rozmanitost jej nepřekvapila. „Můžete se zde setkat s lidmi z celého světa a na jedné ulici tak vidět jak nemodernější výškové stavby, stejně jako malé krámky místních přistěhovalců. Za pozornost stojí i další města v Belgii a celkově místní bohatý kulturní i společenský život,“ potvrdil.

Většinu týdne tráví prací pro sdružení OK4EU, které v Bruselu zastupuje zájmy Olomouckého kraje. „Je to práce rozmanitá a člověk se při ní rozhodně nenudí. Vedle účasti na konferencích, ze kterých později zpracovávám zápisy, vyhledávám informace týkající se dění v Bruselu či pomáhám s organizací nejrůznějších akcí. Většina mého úsilí směřovala k Evropskému týdnu regionů a měst zvanému Open Days a k příjezdu návštěvy delegace z Olomouckého kraje. Bude to vrchol mé pracovní stáže,“ uvedl Adamec. Open Days začaly dnes a potrvají do čtvrtka 9. října.

Adamcovu stáž organizuje sdružení OK4EU, které zastupuje zájmy Olomouckého kraje při Evropské unii. Funguje od roku 2010 a Univerzita Palackého je jedním ze zakládajících členů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.